Díaz obre una nova era de recolzament a Sánchez

Assumeix que ha perdut el duel amb Ferraz i es prepara per a quatre anys d'oposició

En el seu entorn consideren que té una oportunitat per arribar com a candidata al 2023

dzhgwr9wsaic3qt

dzhgwr9wsaic3qt

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Sis mesos i tres eleccions. Això és el que ha necessitat Susana Díaz per assumir que ha perdut el seu duel personal amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Però també que el partit s’ha d’ajustar per transitar durant quatre llargs anys pel terreny, fins ara completament desconegut per a ells, del’oposició a Andalusia. I que, a més, és necessari no cometre errors a fi d’aprofitarl’oportunitat d’arribar com a candidata a les autonòmiques del 2023 després de la nova aliança entaulada amb Ferraz. Una qüestió de supervivència política en la qual ha concentrat tots els seus esforços i que, de moment, s’ha saldat amb una petita crisi pel relleu de qui fos el seu portaveu parlamentari, Mario Jiménez, que l’acusa de deslleialtat.

Des de la direcció del partit expliquen que, després de l’últim cicle electoral, amb la victòria de Sánchez i la pèrdua de la Junta d’Andalusia, suport vital de Díaz, l’estratègia d’enfrontament no només era suïcida, sinó un element constant de desgast al deslegitimar qualsevol intent de fer oposició. Per això l’acostament es va evidenciar en la trobada privada celebrada el 27 de maig a Madrid, i es va confirmar ambl’assistència de Díaz a la investidura fallida el juliol per fer una encesa defensa del seu cap de files.

“S’ha obert una nova etapa”, van concedir llavors els dos costats. Malgrat que alguns sectors continuen apostant com a única sortida pelreemplaçament de la lideressa andalusa, abonant el terreny a la ministra d’Hisenda María Jesús Montero, en el seu entorn s’aferren que els sondejos interns constaten que Díaz és la millor candidata per intentar recuperar la Junta. I a aquesta possibilitat consagra la direcció andalusa tots els seus esforços per convèncer tant els socialistes com els votants que la victòria és possible d’aquí a quatre anys.

La premissa de treball és que Díaz té una oportunitat i per aprofitar-la ha d’arribar com a candidata. Això sí, entenen que l’estratègia requereix correccions per reajustar un partit fins ara al servei d’una institució, la Junta d’Andalusia, que ho absorbia tot. La nova línia de treball passa a més per activar el PSOE andalús en mode oposició tot el temps i projectar el partit cap enfora, conforme a les directrius de Ferraz.

Els socialistes insinuen que ja es veuen reaccions positives després d’aquests primers passos, entre els que citen el reconeixement d’errors en una entrevista televisiva en ‘prime time’ o el canvi de to a la Cambra regional. Aquí emmarquen el relleu de Mario Jiménez, un portaveu més agressiu i amb uns plantejaments que funcionaven quan es retenia el poder, però no a l’oposició. La seva sortida, a més, ha servit per posar ordre intern en el grup parlamentari, on aquest, diuen, feia i desfeia el seu aire aprofitant que Díaz es va desentendre a perquè estava centrada en la Junta. Mentre des de l’entorn de Jiménez acusen l’expresidenta de deslleialtat, i alguns apunten fins i tot a la possibilitat d’unir-se a altres faccions crítiques i plantar-li cara a les primàries del 2021, el nucli de l’expresidenta l’acusa d’enrocar-se al quedar descol·locat i no saber adaptar-se als canvis.

Notícies relacionades

El model a seguir ara és el discurs de Sánchez en la investidura fallida, davant de la sensació que les proclames mantingudes fins ara contra Vox o les picabaralles amb el president Juanma Moreno Bonilla en les sessions de control no convencien. El canvi de to que busquen l’han mostrat en el seu posicionament contra la campanya per combatre la violència de gènere, que creuen que ha calat entre els andalusos. Afirmen que han d’evitar generalitats i parlar de temes concrets que preocupen la gent, especialment en àrees tan sensibles com l’educació o la sanitat. El seu càlcul és recuperar d’aquesta forma almenys 220.000 vots dels 400.000 que van perdre el 2-D, amb el convenciment que molts votants que van veure en Vox un refugi antisistema ara desapareixeran.

La nova estratègia per assentar-se en l’oposició passa per humanitzar la figura de la dirigent andalusa i suavitzar aquesta imatge de ‘killer’ que tenen molts en el partit, i que saben que els ha passat factura en els comicis. També es miren al mirall de les reunions sectorials empreses per Sánchez aquests dies, abandonades en un partit que només mirava cap a la gestió de la Junta. Volen aprofitar un dels actius de Díaz: la seva proximitat en les distàncies curtes, perquè recorri els pobles, reconnecti amb la gent i porti els seus problemes al Parlament. I posen l’accent en el fet que segons els seus sondejos interns, el 67% dels andalusos no han notat canvis des de l’arribada del PP i Cs a la Junta.