LA INVESTIDURA

Sánchez reprendrà els contactes a finals de mes i hi inclourà ERC i JxCat

El líder del PSOE fa extensible la seva proposta a les «forces nacionalistes de Catalunya»

Trasllada a Podem que es pot «negociar sobre les polítiques», no sobre una coalició

20190809 448598 sanchezmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha anunciat aquest divendres que fins a finals d’aquest mes d’agost, o fins i tot principis de setembre, no reprendrà les negociacions per a la seva investidura, pràcticament suspeses des del fracàs del seu intent de reelecció el 25 de juliol. Els socialistes arribaran a aquestes cites amb una nova proposta, fruit de les seves trobades durant les últimes dues setmanes amb diferents col·lectius de l’anomenada societat civil (sindicats, associacions ecologistes, feministes i educatives...), i en la ronda de reunions també inclouran ERC i Junts per Catalunya.

El president en funcions sempre ha argumentat que demanava l’abstenció al PP i a Cs perquè no volia que la investidura depengués dels "partits independentistes", el concurs dels quals resulta imprescindible si Pablo Casado i Albert Rivera es mantenen en el 'no és no' al secretari general del PSOE. Els socialistes, a través de la seva portaveu parlamentària i vicesecretària general, Adriana Lastra, ja s’han reunit en un parell d’ocasions amb republicans i neoconvergents des de les generals del passat 28 d’abril, però deixaven clar que no tenien res a “negociar” amb aquestes formacions.

Aquesta vegada, en canvi, Sánchez ha donat a entendre que ERC i JxCat, que ha anomenat partits "nacionalistes" de Catalunya, no serien discriminats respecte a altres forces, dins d’una negociació que hauria de donar fruits abans del 23 de setembre per evitar la repetició electoral. No obstant, fonts de la Moncloa han explicat després que de negociació, en realitat, només n’hi hauria amb Podem. El que es faria amb els republicans i els postconvergents seria, han dit,"una exposició".

El PPha tardar poc a carregar contra la nova iniciativa. Segons el seu vicesecretari de Participació, Jaime de Olano, Sánchez "s’ha tret definitivament la careta" al "blanquejar" els republicans i els postconvergents, anomenant-los partits "nacionalistes". Els conservadors també han demanat de nou que el president en funcions comparegui al Congrés per "aclarir què està disposat a cedir" a l’independentisme a canvi de la seva investidura.

L’anunci també ha tingut el rebuig de Podem, el seu principal destinatari, que vol que les converses s’accelerin, una cosa que també havien demanat el dia anterior CCOO i UGT, amb qui el líder socialista es va citar a la Moncloa. "Sánchez es passarà tot l’agost eludint la negociació d’un Govern de coalició –ha escrit a Twitter el responsable de Comunicació dels morats, Juanma del Olmo. És una presa de pèl a tot Espanya, que espera que hi hagi Govern d’una vegada".

Una “proposta oberta”

Just abans de començar la seva reunió amb associacions culturals, el president en funcions ha anunciat que el seu partit farà una recopilació de totes les aportacions que ha rebut a través de les seves trobades, que servirà per crear una nova proposta per plantejar als grups parlamentaris.

“A finals d’agost o principis de setembre tindrem preparada una proposta oberta d’un programa comú progressista amb el qual parlarem amb els partits susceptibles de recolzar una investidura del PSOE. Parlarem amb el PNB, parlarem amb el PRC, parlarem amb les forces nacionalistes de Catalunya i lògicament parlarem també amb Unides Podem per veure si podem arribar a un acord. És una proposta oberta. No anem amb un programa tancat. Singularment amb Unides Podem. Es pot negociar sobre les polítiques”, ha assenyalat el president en funcions, deixant així clar que la negociació amb els morats no inclourà la coalició que Pablo Iglesias continua reclamant i Sánchez dona per enterrada.

Notícies relacionades

Però el líder socialista també vol trucar a Casado i a Rivera per a una última temptativa que s’abstinguin, un esforç que sembla abocat al fracàs. Almenys, ho intentarà amb el líder del PP, perquè Cs ja ha deixat clar que tornarà a rebutjar una reunió amb el president en funcions. “‘Oído cocina’ –ha dit Sánchez–. No és la primera vegada que el senyor Rivera es nega a parlar amb mi. És la seva manera d’entendre la democràcia. Els ciutadans prendran nota del comportament dels diferents líders de les forces polítiques”.

"No es tracta d’ajudar Sánchez, sinó de donar a Espanya el que necessita", ha assenyalat després la portaveu del Govern, Isabel Celaá, encarregada de donar compte dels acords en el Consell de Ministres, que, des que l’Executiu està en funcions, ofereix unes compareixences a la Moncloa en què es limita bàsicament a apel·lar als partits perquè permetin la reelecció de Sánchez. "Demanem a aquells que són a l’esquerra que donin un cop de mài permetin que Espanya i el seu Govern passin d’estar en funcions a estar en ple funcionament. I a les forces que es diuen constitucionalistes, que també col·laborin i no bloquegin", ha defensat la també ministra d’Educació.