corrupció

Hisenda atribueix a Jordi Pujol fill nou milions ingressats a Panamà

El primogènit de l'expresident transferia diners a Claremont i després els enviava a Comercializadora Grupo Haklaab

L'Audiència Nacional també busca a Andorra fons de Pujol Ferrusola a nom d'un possible testaferro

 

  / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Hisenda atribueix aJordi Pujol Ferrusola, fill gran de l’expresident català, 9.124.439 euros ingressats entre el 2006 i el 2010 en una empresa de Panamà titularitat del seu amic soci Francesc Robert Ribes, que després es van transferir a una societat mexicana de casinos. L’Agència Tributària va remetre al jutge del ‘cas Pujol’, que investiga el matrimoni Pujol-Ferrusola i els seus set fills, un informe en què augmenta la quota defraudada a Hisenda amb aquestes noves troballes de moviments bancaris a Panamà.

En l’escrit del 26 de juliol, avançat per ‘Vozpópuli’, Hisenda atribueix al primogènit dels Pujol uns ingressos detectats a la panamenya Claremont, propietat de Ribes, que després es van transferir a la firma asteca, Comercializadora Haklaab, propietat dels germans Carlos i Joaquín Riva. 

Basant-se en les declaracions de Ribes i dels germans Riva, Hisenda conclou que els diners eren en realitat de Pujol Ferrusola. “L’operativa consistia que Jordi Pujol Ferrusola ingressava les quantitats en algun compte bancari a nom de Claremont i posteriorment des d’aquesta les transferia a Comercializadora Grupo Haklaab”, argumenta.

Claus de la trama

Ribes també va assegurar haver invertit ell mateix al voltant de 500.000 dòlars en el negoci, que va transferir a Haklaab des de dos comptes al seu nom de l’entitat Crèdit Andorrà. Però la UDEF (en una investigació en què es basa Hisenda) no se l’acaba de creure: “Les seves manifestacions són notòriament confuses al no aclarir-se si els diners enviats a Haklaab són una inversió o un préstec, i cau en contradiccions constants”.

El projecte dels Riva d’instal·lar sales de joc a Mèxic no es va dur a terme, per la qual cosa aquest i Pujol van intentar recuperar els diners, tot i que l’exdirector de la televisió andorrana va assegurar que ell no va aconseguir que li tornessin la seva part. Els germans Riva també van declarar, per comissió rogatòria des de Mèxic, que les quantitats que els va remetre l’empresa de Ribes des de Panamà eren en realitat préstecs personals de Pujol Ferrusola.

El magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata va sol·licitar a Pujol Ferrusola l’octubre del 2018 que li justifiqués l’origen dels fons ingressats a l’empresa panamenya de Ribas, però l’informe afirma que mai ha arribat a aportar res per aclarir aquest aspecte, per la qual cosa Hisenda considera aquests diners un increment injustificat del patrimoni de Jordi Pujol fill a efectes de l’IRPF. Així, tot i que els exercicis fiscals del 2006, 2007 i 2008 (2.887.266 euros en total) estarien prescrits, la resta de la quantitat (fins a 9,1 milions), no. 

El més gran dels Pujol va estar vuit mesos a presó –de l’abril al desembre del 2017– acusat d’ocultar el seu patrimoni des que estava sent investigat. El magistrat li va imposar a l’inici una fiança de 3 milions d’euros i no va ser fins que la va rebaixar a 500.000 euros quan el primogènit dels Pujol-Ferrusola va poder pagar-la i sortir de la presó de Soto del Real (Madrid).

Rastreig a Andorra

A partir d’aquest informe de la UDEF i del posterior d’Hisenda, De la Mata reclama a Andorra tota la informació que tingui sobre comptes de Ribes en aquest i tres bancs més del Principat. En una interlocutòria amb data del 7 d’agost, avançada aquest divendres per ‘El Mundo’, liura una nova comissió rogatòria (la número 22) al Principat a petició de la Fiscalia Anticorrupció.

Es tracta de comptes en quatre entitats andorranes en què es registren moviments sospitosos com un abonament (en un compte d’Andbank) de 350.000 dòlars procedent d’un compte a Andorra titularitat de Hòlding Robert & Compte, del qual Ribes no va donar cap justificació. També una altra al Banc Sabadell d’Andorra titularitat de Ribes i que va garantir un aval d’aquesta entitat andorrana a Fibanc pel préstec concedit al seu torn per Fibanc l’empresa Altraforma, i ho va fer “en els mateixos termes que el mateix Jordi Pujol Ferrusola havia garantit” un aval idèntic.

Notícies relacionades

El jutge demana a les autoritats andorranes que requereixin aAndbank, Crèdit Andorrà, Banc Sabadell d’Andorra i Banca Privada d’Andorra“tots els comptes que haguessin sigut oberts en aquesta entitat i en què Francesc Robert Ribes figuri com a titular, apoderat o drethavent”.

El 25 de juliol es van complir cinc anys des que l’expresident català va enviar als mitjans de comunicació una carta justificant els seus fons a Andorra en l’herència del seu pare, Florenci. Aquests fons ja estaven sent investigats des del 2012 en diferents jutjats, unes causes que es van acumular a l’Audiència Nacional i en què figuren imputats el matrimoni Pujol-Ferrusola i sis dels seus set fills.