TROBADA AMB EL REI A PALMA

Sánchez es carrega d'arguments contra una coalició amb Iglesias

«Va ser Podem qui la va rebutjar», assenyala el president, que reconeix que la seva relació amb el líder morat està marcada per la «desconfiança»

20190807 448455 sanchezmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El discurs de Pedro Sánchez està cada cop més lluny d’un Govern de coalició amb Podem, la fórmula que va explorar sense èxit per aconseguir la investidura el passat 25 de juliol. Allò va fracassar, al no posar-se d’acord amb Pablo Iglesias sobre el repartiment de ministeris, i no es tornarà a repetir. El president en funcions ha aprofitat aquest dimecres la breu compareixença després de despatxar amb el Rei a Mallorca per armar-se d’arguments en contra d’aquesta possibilitat, en la qual els morats continuen insistint com a condició per garantir la reelecció del líder socialista, evitant així una repetició d’eleccions que tindria lloc el pròxim 10 de novembre.

Sánchez ha ofert diversos motius: des que va ser Podem qui “va rebutjar” la coalició fins a la “desconfiança recíproca” que protagonitza la seva relació amb Iglesias, passant per les “visions completament diferents” que els dos dirigents tenen sobre l’ara descartat Executiu conjunt. Tots els arguments han evidenciat el seu profund distanciament del secretari general de Podem.

“Nosaltres intentem explorar la coalició, però va ser rebutjada pel partit del senyor Iglesias”, ha assenyalat el líder socialista, que va arribar a oferir a Podem una vicepresidència (que en principi havia de recaure en Irene Montero) i tres ministeris: Vivenda, Sanitat i Igualtat. 

“Ha sigut Podem qui ha rebutjat el govern de coalició –ha continuat Sánchez. S’ha de ser clar. Hi ha hagut dos arguments que Iglesias ha utilitzat per demanar una coalició: el primer tenia a veure amb la seva suposada desconfiança cap al PSOE. L’he sentit dir tantes vegades que desconfia, que al final he acabat desconfiant de les posicions d’Iglesias. La desconfiança és recíproca”.

Visions “completament diferents”

Però aquella negociació, ha insistit el president en funcions, també va servir per posar de manifest “dues visions completament diferents” que el secretari general de Podem i ell mateix tenien sobre aquesta fórmula. “Nosaltres buscàvem un govern plural. Podem, dos governs en un. Ni abans ni ara es veu clarament una rectificació dels seus postulats. És evident que hem de buscar altres fórmules”, ha acabat el líder socialista, que ara, a través de reunions amb diferents col·lectius (sindicats i patronal, associacions ecologistes i feministes, tercer sector...) vol que Iglesias li doni suport a canvi d’un programa de mesures.

Podem, fins al moment, ha tancat la porta a aquesta possibilitat, acostant la hipòtesi d’una repetició d’eleccions, que quedarien automàticament convocades si no hi ha investidura abans del 23 de setembre. Sánchez no s’ha mostrat gaire optimista, i molts del seu partit ja comencen a veure els nous comicis com la hipòtesi més probable, però tampoc ho dona tot per perdut. “Jo no llanço la tovallola, no perdo l’esperança”, ha explicat, apel·lant al recent missatge de Felip VI. Diumenge passat, durant el tradicional posat que va protagonitzar al costat de la seva família, el Rei va dir que “el millor és trobar una solució abans d’anar a noves eleccions”.

Sánchez està d’acord amb aquesta tesi. “El mandat del passat 28 d’abril és clar i rotund: els espanyols volen un govern progressista que no depengui de forces independentistes, i això també interpel·la al PP i a Cs”, ha argumentat, tornant a demanar l’abstenció a Pablo Casado i Albert Rivera, un pas que cap dels dos dirigents està disposat a fer.

El missatge, alhora, augmenta la distància entre Sánchez i Iglesias, que considera que aquí es posa de manifest que el líder socialista no té “projecte” per a Espanyaa l’estar suposadament disposat a governar tant amb l’esquerra com amb la dreta.

Gairebé en precampanya

Notícies relacionades

Però Sánchez no para d’ajornar-ho. Primer, perquè si finalment hi ha acord amb Podem, cosa que ara mateix sembla molt difícil, podrà argumentar que han sigut el PP i Cs qui l’han obligat a fer dependre la investidura d’ERC i JxCat. L’abstenció d’un d’aquests dos partits seria indispensable en absència d’un gest similar per part de populars o taronges.

I segon, perquè el missatge forma part d’aquesta mena de precampanya estival. Si hi ha repetició electoral, cosa que Sánchez insisteix que no vol, a l’executiva del PSOE creuen que els seus resultats milloraran respecte als 123 diputats actuals, gràcies a dos suposats “errors” dels seus adversaris. L’“agressivitat” de Rivera, que al rebutjar qualsevol entesa amb els socialistes i jugar-s’ho tot amb els seus pactes amb el PP i Vox, ha provocat una estampida en la direcció del seu partit i pot allunyar l’electorat més moderat dels liberals. I l’“obsessió” d’Iglesias pels càrrecs i no per les polítiques, cosa en què els socialistes insisteixen cada cop que poden.