ERC vota contra Sánchez, però assaja la via de l'acord

Rufián llança un dard a JxCat: "El no a tot, el bloqueig a Espanya, és irresponsable"

Sánchez allarga la mà als republicans, que facilitaran la investidura si s'assoleix el Govern de coalició

20190723 446818 rufianmo1 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El debat d’investidura de Pedro Sánchez passarà a la història per ser el primer sense pacte previ, el primer que pot desembocar en el primer Govern de coalició i el que certifiqui definitivament la divergència d’estratègies en el si dels dos principals partits independentistes en relació amb l’Estat. Esquerra Republicana ha decidit prendre la bandera del pactisme –que si no fos per la petita gran diferència entre esquerra i centredreta bé podria recordar el que van esgrimir Miquel Roca, Joaquim Molins o Xavier Trias a les Corts– davant el discurs més frontista de Junts per Catalunya. Tant és així que, si demà el PSOE i Unides Podem aconsegueixen un acord, ERC el facilitarà. "Per nosaltres no serà", insisteix una vegada i una altra al Congrés el republicà Gabriel Rufián.

El discurs del portaveu d’Esquerra ha començat amb una autocrítica sobre les formes utilitzades pel diputat en l’anterior legislatura. Rufián s’ha posat la jaqueta del diàleg i ha allargat repetidament la mà amb una intervenció racional (evitant parlar amb l’estómac per la situació dels presos del procés, com ha dit). I ha animat insistentment Sánchez a aconseguir un acord progressista amb Podem i a no ser "irresponsable". Tant és així, que Rufián ha aconseguit una rèplica de Sánchez més que amable.

"Entenguem-nos"

"Estem condemnats a entendre’ns; entenguem-nos", ha proclamat una vegada i una altra el parlamentari republicà. "¿Serà el senyor Sánchez del 'no és no' o el del 'no a Iglesias'?, ¿el PSOE de la reprovació a Sáenz de Santamaría pels pals de l’1-O o el de ‘potser tornem a aplicar el 155 si es porten malament’?", ha descrit. I ha esgrimit que la seva és una posició de "generositat", ja que la situació dels presos independentistes podria generar un to molt més contundent. "Siguin conscients de l’enorme esforç de generositat que avui aquí estem fent, de l’enorme esforç de generositat i responsabilitat que està fent el grup republicà". 

Crítica a Junts per Catalunya.

Per si no quedava clar que ERC va per un camí diferent de JxCat al president Torra i a l’expresident Puigdemont, Rufián ha qualificat d’"irresponsable" el discurs del "no a tot, el bloqueig a Espanya" i s’ha desmarcat de l’"Espanya ens roba". "A mi em roba Rato, Bárcenas, Millet i Pujol, és igual d’on siguin", ha etzibat. I, sempre en un to constructiu, ha acabat la seva intervenció amb diverses propostes: una taula de diàleg sense exclusions ideològiques, el dret a votar, una reforma fiscal progressiva, “deixar de banda o derogar" les reformes laborals, polítiques respecte als sensesostre, una comissió d’investigació sobre "les clavegueres de l’Estat" i sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils, així com atendre els refugiats en lloc d’"amenaçar" barcos humanitaris amb multes.

Sánchez contra la unilateralitat

Notícies relacionades

En la seva resposta, el candidat a la reelecció ha agraït a Rufián "el to, les formes i que pugui facilitar que hi hagi un Govern a Espanya". Fins i tot ja ha donat per feta l’abstenció d’ERC, que avui ha sigut un no. I, en relació amb el conflicte català, Sánchez ha reclamat "acabar amb la via unilateral amb les manifestacions que ho tornarien a fer i asseure’s a la taula i ser conscients que el problema a Catalunya és de convivència i no d’independència”. El líder del PSOE ha emmarcat sempre la negociació en la Constitució i l’Estatut. I ha acabat amb un avís a l’independentisme: "Si el missatge que trasllada és que ho tornen a fer i que no renuncien a la via unilateral, he de dir-los de manera assossegada i determinada, que el Govern defensarà l’ordre constitucional, la unitat territorial i la sobirania nacional".