ELS CONSERVADORS

Casado fia la seva remuntada a una legislatura curta i caòtica

El líder del PP espera que Sánchez sigui investit president dijous i governi amb Podem

Prefereix passar per les urnes d'aquí dos anys i que Cs es desinfli en les autonòmiques previstes

undefined49184245 madrid 23 07 2019 politica investidura  segunda  sesi n  del190723191408

undefined49184245 madrid 23 07 2019 politica investidura segunda sesi n del190723191408 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El president del PP, Pablo Casado, vol que Pedro Sánchez continuï com a cap de l’Executiu i aconsegueixi un acord amb Unides Podem dijous millor que al setembre. El líder dels conservadors no desitja eleccions generals el 10 de novembre, jornada en què els espanyols tornaran a votar si Sánchez no tanca un pacte amb els morats. El secretari general del PSOE disposa de temps fins dijous al migdia o, probablement, tindrà una segona opció el mes de setembre, quan Felip VI podria convocar una altra ronda de contactes i tornar a demanar-li que ho intentés.

Segons fonts consultades per aquest diari, Casado considera que aquests comicis a la tardor no afavoririen els seus interessos polítics. “Seria com jugar a la ruleta russa”, recalca un membre del seu gabinet. Malgrat que el dirigent dels populars creu que tindria alguna possibilitat que la dreta (el PP, Ciutadans i Vox) sumés "si els espanyols perden la por” per força radical i si finalment Íñigo Errejón es decideix a llançar la seva nova formació (Más Madrid) a nivell espanyol, el líder popular aspira a poder comptar amb més temps per assentar-se en el seu partit abans de tornar a enfrontar-se a les urnes.

"Precarietat parlamentària"

Els càlculs que han fet en la planta setena de Génova per poder reconquistar la Moncloa inclouen la formació d’un Govern de coalició de Sánchez amb dirigents d’Unides Podem i una legislatura en la qual “la precarietat parlamentària”(els dos partits no sumen majoria absoluta) es vegi reflectida “setmana rere setmana” al Congrés dels Diputats, al no poder tirar lleis endavant i “veure com és gairebé impossible treure uns nous Pressupostos”.En aquesta equació, a més, s’hi haurà d’incloure, la dificultat que tindrà aquest Executiu de coalició per comptar amb els 14 diputats d’ERC i els quatre de Junts per Catalunya per dues raons, recorda un membre del comitè executiu del PP: la sentència del procés,l’impacte del qual en la societat catalana és difícil de preveure, tot i que els missatges del president, Quim Torraamb el seu “ho tornarem a fer”, auguren una altra tardor moguda; i el possible avanç de les eleccions catalanes si a Carles Puigdemont i Junts per Catalunya els interessen.

Notícies relacionades

Aquest context i la convivència entre el PSOE i Podem en el Govern pot provocar una situació política caòtica que acabi provocant que la legislatura sigui de nou curta. “Ja d’aquí dos anys, amb Casado ja més consolidat en el partit, sí que podem tornar a la Moncloa i, probablement, sense la necessitat peremptòria de Ciutadans i Vox”,afegeix el membre del gabinet.

El dirigent dels populars no perd de vista Albert Rivera. En aquesta estratègia del PP, Casado espera que Ciutadans comenci “a desinflar-se” en els comicis autonòmics que se celebraran en els pròxims 12 mesos a Catalunya, Euskadi i Galícia, admet un dirigent territorial. Segons el sondeig publicat per aquest diari, els taronges poden caure de primera a quarta força (de 36 a 22-23 escons) al Parlament, una tendència a la baixa que danyaria la imatge de Rivera davant de la crida a les urnes en les altres dues comunitats. Els populars tampoc tenen fàcil aquestes tres convocatòries electorals, tot i que consideren que, excepte a Galícia, on encara no se sap si es tornarà a presentarAlberto Núñez Feijóo, ja han tocat "fons" i no poden caure més.