ACTE A LA MATEIXA HORA QUE COMENÇAVA EL DEBAT D'INVESTIDURA

Llach anuncia la dissolució del Consell Assessor per a l'Impuls del Fòrum Cívic i Social

L'exdiputat anuncia que passen el relleu a la ciutadania i carrega contra la falta d'unitat de les forces independentistes

Deixa clar que, tot i que es parli de com hauria de ser una Constitució, no se n'elaborarà cap

llach

llach

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quim Torra ha contraprogramat la investidura de Pedro Sánchez amb el procés constituent. A la mateixa hora que el president en funcions iniciava el seu debat d’investidura, el president ha comparegut al Parlament al costat de Lluís Llach. L’exdiputat ha anunciat la dissolució del Consell Assessor per a l’Impuls del Fòrum Cívic i Social i que passaven el relleu a la ciutadania, en una intervenció en què ha carregat contra la falta d’unitat de les forces independentistes. Ara serà la societat civil la que parlarà sobre com hauria de ser una constitució, tot i que deixant clar que no se n’elaborarà cap.

"És una eina magnífica per avançar, ningú ens pot impedir que parlem de com volem la república catalana", ha assegurat Torra, i ha afirmat que la coincidència amb el discurs de Sánchez era casual. "No té res a veure, està previst des de fa setmanes, potser no estava tan previst que Sánchez fes la compareixença avui". El president ha agraït la feina feta a Llach.

Crítiques a la falta d’unitat dels partits

Llach ha criticat la "falta d’unitat estratègica dels partits i la falta d’objectius polítics estimulants transversals". "No hi ha condicions perquè les organitzacions polítiques puguin impulsar un debat constituent. Per això el traslladem a la ciutadania", ha explicat.

Notícies relacionades

Com ha detallat l’exdiputat, ara impulsaran plataformes territorials per dinamitzar el debat en set jornades formatives temàtica a set ciutats, una per a cadascun dels àmbits del debat. Aquests treballs finalitzaran al novembre, quan començarà una segona part de debats participatius fins al març del 2010. A partir de llavors el Fòrum sintetitzarà les propostes, que es presentaran al Parlament.

No elaboraran una Constitució

Tant el cantautor com Gabriela Serra han volgut deixar clar que no s’està treballant en la creació d’una Constitució. "L’objectiu és debatre quin país volem. No som ningú ni estem legitimats per fer una constitució. La societat discuteix sobre temes constituents sabent que no s’està fent una Constitució", ha comentat Llach. "És un debat que totes les persones puguin discutir sobre els eixos troncals d’una Constitució, però no és l’elaboració d’una Constitució –ha afegit l’exdiputada de la CUP–. Es debatrà sobre economia, exercici del poder, participació ciutadana, defensa de drets culturals i polítics, política internacional... però no s’elabora una Constitució, només es recomana a una futura assemblea constituent o parlament constituent". "En el seu moment el Parlament ho haurà de tenir en compte o no", ha dit Torra.