El PSOE es recepta ara "humilitat" per segellar un pacte amb Podem

Calvo i Echenique ja tracten sobre Pressupostos, reforma educativa i Catalunya

Els socialistes aposten pel "bon to" i estan "convençuts" que hi haurà acord

video 3529917 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Pensaven que anaven a eleccions. La repetició de generals cotitzava a l’alça entre els socialistes, després que Pablo Iglesias mantingués el pols per entrar al Govern i que Pedro Sánchez s’hi negués, acusant-lo de "no defensar la democràcia", i també detallés davant de l’executiva del PSOE, en el seu discurs a porta tancada, els beneficis d’uns nous comicis. Però el pas enrere fet divendres pel líder de Podem, que va renunciar a ser ministre per no ser "excusa" del fracàs d’un "Govern de coalició d’esquerres", ho va canviar tot. Ara, després de setmanes de negociació erràtica, de passar d’un Executiu monocolor a una possible fusió governamental amb els morats i de múltiples atacs creuats en els mitjans, els socialistes es recepten "humilitat" i "bon to". Perquè estan "convençuts" que hi haurà "acord" i Sánchez serà reelegit president.

No en va la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha confirmat aquest dissabte a La Sexta que des de divendres Sánchez i Iglesias han estat en contacte i que ella mateixa ha estat treballant amb el dirigent de Podem Pablo Echenique per aconseguir el pacte. Unes converses intenses que aborden ja qüestions programàtiques clau, com les mesures econòmiques i socials davant la crisi, així com la qüestió catalana. Calvo ha destacat la necessitat d’acordar amb Podem els Pressupostos, així com una reforma educativa.

També es negocia sobre l’equip de Govern, en unes converses que seguiran aquest diumenge. No obstant, la vicepresidenta ha destacat que els noms es decidiran una vegada passada la investidura, a partir d’aquest dijous.

Mantenir el "bon to"

Poc després que Iglesias cedís, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va enviar un missatge als seus homòlegs als territoris. Els secretaris d’Organització s’encarreguen de traslladar directrius i mantenir la disciplina interna, així que el text no era un simple argumentari. Era una ordre. El missatge, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, diu: "És clau mantenir ara bon to. Il·lusionats i encantats de lluitar per aconseguir un Govern progressista que abordi els grans reptes del país. Humilitat i voluntat d’acord. Amb afany de fer el millor per al país. Primer continguts, després les altres coses. Abraçada".

Hi ha canvi de guió a tots els nivells. El discurs d’investidura, que fa setmanes que es prepara a la Moncloa Ferraz, no podrà tancar-se fins que es conegui el camí que prenen els ressuscitats contactes amb Unides Podem després del gir de cintura del seu líder.

L’optimisme

Algunes fonts del PSOE i el Govern asseguren que esperaven el moviment d’Iglesias. D’altres, que els va agafar desprevinguts. En el fons, és irrellevant. Al ratllar ell mateix el seu nom de les quinieles, ha obligat a canviar el pas als socialistes, que després de donar per fet que anaven a una investidura fallida es mostren molt optimistes. "Estem convençuts que assolirem un acord", va assenyalar aquest dissabte la vicesecretària general, Adriana Lastra. Amb la renúncia d’Iglesias, va continuar, "s’obre una oportunitat". La idea és "parlar" primer del "programa", però també, "per descomptat, de la participació de Podem" en el Govern.

Hi ha temps fins dijous. El discurs de Sánchez serà dilluns, i dimarts hi haurà una primera votació, però en aquesta es necessita majoria absoluta (176 escons) i el PSOE està lluny d’assolir aquesta suma. Així que tot es decidirà el 25 d’aquest mes, quan només es requereixen més 'sís' que 'nos' per ser investit. Si Podem recolza, la reelecció de Sánchez pot donar-se gairebé per feta, gràcies al ja anunciat vot a favor de Compromís Compromís i el PRC, als quals podria sumar-se el PNB, i l’abstenció de l’independentisme català independentisme catalàBildu

Però ara mateix res és segur. Els morats, que han recuperat la iniciativa gràcies a la renúncia del seu líder (elogiat per tots els seus socis, d’Ada Colau a Alberto Garzón), també anticipen que hi haurà pacte, tot i que es desconfiï de Sánchez. El mateix Iglesias ja havia decidit abans d’aquesta nova fase no confrontar-se amb el president. Tot i així, hi ha obstacles. El més important continua sent qui s’asseurà al Consell de Ministres.

Els socialistes desconfien de la coalició, a la qual s’han obert de mala gana. Insisteixen que les carteres per a Podem serien socials, mai d’Estat (InteriorDefensaExteriors Justícia), ni tampoc una vicepresidència, i que en tot cas serà Sánchez qui tingui l’última paraula. Iglesias rebutja la capacitat de veto del líder del PSOE i exigeix autonomia per nomenar els seus ministres, la presència dels quals, subratlla, ha de ser "proporcional" als vots, cosa que suposaria que el PSOE tingués a penes el doble de ministeris que Podem.

La candidatura de Montero

Notícies relacionades

Alhora, Iglesias vol a la Moncloa el seu nucli dur, del qual forma part Irene Montero, que sortiria molt enfortida. Fa mesos que el seu nom sona per agafar les regnes en el pròxim congrés del partit, previst per al2021. Lastra no va negar divendres la possibilitat que els més pròxims a Iglesias ocupessin ministeris, però diversos dirigents del PSOE van intentar rebaixar després l’oferta. "Ha obert una porta perillosa", van dir.

I finalment, el programa, que es negociarà partint del frustrat pacte pressupostari, que incloïa mesures com la pujada de l’IRPF  a rendes altes, més fons per a dependència i avanços en els permisos de maternitat i paternitat. Això s’anticipa menys problemàtic. El mateix Ábalos va dir fa un mes que l’acord de continguts no "costaria res".