votació a la Cambra

La Junta de Portaveus del Congrés dissenya les dues jornades per al debat d'investidura

La primera sessió arrencarà el dilluns 22 a les 12 hores amb la intervenció de Pedro Sánchez

Es preveu que el resultat final, després dels dos plens, es coneixerà dijous pels volts de les 19.30 hores

GRAF6280. MADRID, 12/02/2019.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante el debate de totalidad de los presupuestos este martes en el pleno del Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRAF6280. MADRID, 12/02/2019.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante el debate de totalidad de los presupuestos este martes en el pleno del Congreso. EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Junta de Portaveus del Congrés, que integren els portaveus parlamentaris dels diferents grups polítics, té previst dissenyar en la seva reunió d’aquest dimarts les dues jornades del debat d’investidura de Pedro Sánchez programat per als pròxims 22 i 23 de juliol.

Fa uns dies, la presidenta de la Cambra, la socialista Meritxell Batet, va sondejar els portaveus per organitzar aquest debat a fi d’evitar que la votació, prevista per al dimarts 23 i que s’ha de repetir 48 hores després en cas de no tirar endavant, no se celebri a la nit.

Segons va indicar Batet després d’acordar la data d’investidura amb Sánchez, el debat arrencarà el dilluns 22 a les 12 del migdia amb la intervenció del candidat socialista, que té un temps il·limitat per exposar el seu programa d’investidura.

La sessió es reprendrà a les quatre de la tarda amb la intervenció dels grups de l’oposició, de més a menys nombrosos, als quals, es pressuposa, el candidat els anirà responent un per un. En principi, els temps d’intervenció dels grups seran els mateixos d’edicions anteriors, però aquesta vegada n’hi ha un més per la irrupció de Vox a la Cambra.

Intervencions

Aniran intervenint, successivament, Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciutadans), Pablo Iglesias (Unides Podem), Santiago Abascal (Vox), Gabriel Rufián (ERC), Aitor Esteban (PNB), els diferents partits del Mixt (Junts, Bildu, Coalició Canària, UPN, Compromís i PRC) i la portaveu del grup socialista, Adriana Lastra.

Cadascun d’aquests vuit grups disposarà de 30 minuts per exposar la seva posició dos torns de 15 i de 5 minuts per debatre amb el candidat socialista, que no té límit de temps. En total, es calcula una mitjana de gairebé dues hores de debats per cada grup.

Serà clau determinar on es fixa el tall entre dilluns i dimarts, perquè, després de les intervencions, es procedirà a la votació, que no és electrònica i també porta el seu temps, ja que es fa per crida i cada diputat es posa dret per proclamar el seu vot.

I és que l’hora en què s’anunciï el resultat marcarà el ple que caldrà celebrar-se 48 hores després per repetir la votació, donant per fet que Pedro Sánchez no aconseguirà dimarts la majoria absoluta (176 diputats) que es requereix en el primer intent.

Segona sessió

En aquesta segona sessió, que se celebrarà el dijous 25, el candidat tindrà 10 minuts per demanar el suport de la Cambra, i els representants dels grups parlamentaris disposaran de cinc minuts cadascun. En total, una hora més abans de començar la segona votació per crida, en la qual el candidat ja en té prou amb majoria simple (més vots a favor que en contra).

Notícies relacionades

Si per dimarts es deixen molts grups, aquesta votació serà a la tarda i la repetició de dijous podria tenir lloc gairebé de nit, que és el que Batet pretén evitar. La disjuntiva és si Vox intervindrà a última hora de la primera jornada o també s’hi inclourà ERC.

Segons han avançat fonts parlamentàries, tot indica que en la sessió de dilluns intervindran Sánchez i els líders del PP, Ciutadans, Unides Podem i Vox, i per dimarts es deixarà ERC, el PNB, el Grup Mixt i el PSOE, amb la intenció de votar, com a màxim, a primera hora de la tarda. Això permetria que el segon debat, el de dijous, comencés pels volts de les 18 hores i es conegués el resultat final cap a les 19.30 hores.