ASSEMBLEA NACIONAL

La CUP inicia un debat per resituar-se a l'escenari després de l'1-O

Els anticapitalistes discuteixen passar del «bloqueig» a una oposició «contundent però propositiva»

Els cupaires es preparen per a un avenç electoral i estudien una candidatura d'esquerres més àmplia

jregue45640027 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la190617134208

jregue45640027 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la190617134208 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La militància de la CUP s’ha conjurat aquest diumenge a Celrà (Girona) per abordar la seva reubicació a l’escenari ‘post-1-O’. Els anticapitalistes discuteixen dos documents: un que repensa la seva estructura interna i un altre que aborda un gir estratègic que, a falta de l’aprovació d’esmenes de les assemblees territorials, advoca per aparcar un altre referèndum i una nova declaració unilateral d’independència perquè “no es donen les condicions”, tot i que sense renunciar a la “desobediència civil i institucional”. 

No renuncien a aquestes eines a llarg termini, continuen vindicant la “desobediència” i “unilateralitat”,  però consideren que ara no toca fer-les servir, perquè un altre xoc amb la legalitat requereix una “acció prèvia i paral·lela en l’àmbit nacional i internacional” per aconseguir el màxim nombre de recolzaments i complicitats, una “campanya de pressió impulsada des de la comunitat internacional”, que els resultats d’una eventual consulta reflecteixin un “ampli consens” i que la Generalitat estigui “absolutament compromesa” amb l’encàrrec.

“L’objectiu és més llunyà del que semblava fa uns mesos”, admeten en el seu full de ruta, i afirmen: “no es pot mantenir la ficció que la ruptura és imminent”.

Del bloqueig a la proposta

Els cupaires donen per clausurat un cicle polític i fan autocrítica sobre la seva desfeta electoral el 21-D i les passades eleccions municipals, ja que no es van presentar ni a les generals ni a les europees. Apunten que la seva tàctica de “bloqueig” en el Parlament no ha donat els seus fruits i els ha portat a una “subordinació de facto a l’independentisme governamental per falta d’un full de ruta alternatiu després de l’1-O”. 

Per revertir la seva pèrdua d’incidència, es proposen passar d’una oposició frontal al Govern a una de “contundent però propositiva”, a tendir ponts amb JxCat i ERC i fins i tot a formar part d’un futur Executiu, assumint “les responsabilitats institucionals on faci falta”.

Notícies relacionades

També discuteixen si, davant d’un eventual avenç electoral, s’han de presentar a les eleccions catalanes amb una marca unitària que desbordi les seves sigles, el que defineixen com “un front postelectoral ampli d’esquerres i sobiranista” en què provarien d’esgarrapar a alguns sectors d’ERC o els comuns.

En l’assemblea nacional han participat 390 militants (349 amb dret a vot), 34,5% dones i 65,4% homes. En una roda de premsa per explicar el detall de la discussió, l’exdiputada Mireia Vehí, ha explicat que els dos documents es ratificaran a finals de juliol per via telemàtica, una vegada hagin consensuat el centenar d’esmenes que han presentat les diferents assemblees al text base.

Temes:

CUP Catalunya