Iglesias pressiona Sánchez amb una consulta i la seva líder andalusa es rebel·la

Teresa Rodríguez qualifica d'"insult a la intel·ligència" la jugada del secretari general de Podem

La convocatòria a les bases morades disgusta el president, que se n'assabenta per la premsa

undefined45811001 graf4627  sevilla  espa a   08 11 2018   la candidata de ade190712215339

undefined45811001 graf4627 sevilla espa a 08 11 2018 la candidata de ade190712215339 / Raul Caro Cadenas

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Nou gest de Pablo Iglesias per augmentar la pressió sobre Pedro Sánchez. A deu dies de la investidura i quan elPSOE Unides Podem semblaven desemmandrir-se i començar a agitar la negociació, els morats van sorprendre anunciant –avançant– una consulta a les seves bases per preguntar quin camí prendre el 23-J: recolzar un govern en solitari del PSOE o insistir en una coalició. Sense possibilitats intermèdies, terceres vies o una casella per a l’abstenció.

La qüestió va generar malestar a dins i a fora de la formació. La cap de d’Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, va deixar clar a les xarxes socials que veu en aquesta consulta "un insult a la intel·ligència" i que el seu plantejament, al seu entendre, és "obertament tendenciós". Tampoc va ser grat el moviment tàctic a les files socialistes, en què es reconeixia que el seu líder es va assabentar per la premsa i no per boca del mateix Iglesias de l’arribada d’aquest referèndum intern sobre la investidura.

Sense tercera via

L’elecció de les preguntes tampoc va generar entusiasme més enllà de les fronteres del nucli dur podemista. "¿Com han de votar els diputats i les diputades de Podem en les sessions d’investidura de la XIII legislatura?". Aquest és l’interrogant general a què sotmetrà els inscrits de Podem des d’aquest divendres i fins dijous que ve. Podran escollir entre dues possibles respostes. Només dues: avalar un 'no' a Sánchez mentre no hi hagi "un acord integral de Govern de coalició (programàtic i equips), sense vetos, en què les forces de la coalició tinguin una representació raonablement proporcional als seus vots" o, sense gairebé matisos, recolzar un gabinet monocolor. Això és, acceptar "un Govern dissenyat únicament pel PSOE, amb col·laboració en nivells administratius subordinats al Govern i acord programàtic".

Notícies relacionades

Aquest cop d’efecte morat arriba en un moment en què, aparentment i després de diverses setmanes de desacord, els dos líders buscaven abaixar el to i se citaven a començar les converses. S’havien posat sobre la taula potencials cessions d’un i altre costat. Però amb l’avanç de la consulta Iglesias busca el recolzament dels seus militants per mantenir-se ferm en les seves exigències de tenir butaques en el Consell de Ministres i augmentar la seva capacitat negociadora. De fet si el cap podemista entra o no en aquell futur govern d’esquerres és un dels principals esculls perquè flueixi el diàleg. 

Sense avís

Ara la militància d’Unides Podem entra en joc en la ja complexa negociació d’investidura. Ho fa abans del previst per desig del seu líder i agafa amb el peu canviat l’inquilí de la Moncloa, que no va ser avisat prèviament que es produiria aquest canvi d’escenari. I això que Sánchez i Iglesias van parlar durant gairebé una hora per telèfon dijous passat per intentar relaxar la tensió que ha anat creixent entre tots dos i, per contagi, entre els seus respectius equips.