Regidor de Barcelona

La Fiscalia rebutja que Forn surti de la presó per als plens municipals de Barcelona

Va demanar acudir dimarts al ple municipal de repartiment de càrrecs de responsabilitat al consistori

00452c37-a2f4-49c7-aeb4-44322a89d5d2-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Fiscalia ha comunicat al Tribunal Suprem que s’oposa a la concessió de permís penitenciari perquè el líder del grup municipal de JxCat, l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, jutjat pel procés d’independència de Catalunya, acudeixi als plens de l’Ajuntament de Barcelona.

Així ho assenyala la Fiscalia en un informe presentat davant la Sala Penal de l’alt tribunal en resposta a la petició de Forn, que és a la presó de Brians 2 a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona) a l’espera de la sentència del procés, d’assistir dimarts que ve al ple municipal de repartiment de càrrecs de responsabilitat del consistori. 

La Fiscalia explica que Forn va adjuntar al seu escrit "una carta de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la qual trasllada la seva plena disposició per fer les gestions precises per permetre al processat per delicte de rebel·lió i pres preventiu l’exercici de les seves funcions com a regidor".

No obstant, el ministeri fiscal estima que "no es pot ni s’ha de permetre el retorn de Joaquim Forn a escenaris públics que permetin operar amb els mateixos o similars instruments jurídics que els que en el seu dia van ser utilitzats per combatre l’Estat de dret i vulnerar la norma constitucional".

"Un permís penitenciari com el que se sol·licita posaria en risc la vigència de l’ordenament jurídic en un context social i polític similar a aquell en el qual va actuar l’investigat, i molt probablement alteraria la convivència ciutadana", afegeix.

"Assumir les conseqüències"

D’altra banda recorda que Forn "està privat de llibertat perinterlocutòries judicials que van recalcar, com l’acusació del ministeri fiscal, la seva participació en el delicte més greu contra l’ordre constitucional i en aquesta condició va accedir als comicis municipals".

Per això la Fiscalia considera que "la conseqüència natural del seu estat processal no és la d’actuar com qui disfruta de llibertat, sinó la d’assumir les conseqüències de la mesura cautelar que limita el dret a la llibertat personal de l’article 17.1 de la Constitució".

No és per "raons humanitàries"

Explica que la llei d’enjudiciament criminal permet la suspensió de l’exercici de funcions públiques "en nom de la seguretat democràtica".

El ministeri públic aclareix, a més, que no es tracta d’una situació extraordinària de la seva vida privada i familiar que justifiqui la sortida del centre penitenciari per raons humanitàries, cosa que sí que l’habilitaria a sortir de forma excepcional, segons la llei penitenciària al·legada per Forn.

Comenta que "les pretensions que formula Joaquim Forn generen un conflicte d’interessos entre el legítim exercici del dret fonamental a la participació política amb els principis i els valors constitucionals que li són inherents i els béns jurídics que tutelen les normes penals que han sigut presumptament infringides per l’investigat".

Per a la Fiscalia en aquest cas "no resulta factible compatibilitzar l’assistència al ple de l’ajuntament amb l’emplenament de les finalitats de la presó provisional i més amb el greu risc de reiteració delictiva".

Notícies relacionades

Això "a causa de les incitacions que l’investigat i la resta de processats van realitzar en el curs de la seva activitat política a l’incompliment general de l’ordenament estatal i autonòmic i a la implantació d’una via unilateral d’independència que portava des de la violència típica a la fracturació territorial de Catalunya de la resta de l’Estat".

El ministeri fiscal conclou que "havent de prevaler les finalitats de respecte a l’ordre constitucional infringides pels processats i en concret per Joaquim Forn des de la seva posició de conseller d’Interior del Govern de la Generalitat, com a responsable polític dels Mossos d’Esquadra, no es pot autoritzar la concessió del permís penitenciari perquè acudeixi als plens de l’ajuntament".