DISSENY DE L'EXECUTIU

Iglesias planteja un Govern amb quatre vicepresidències

El líder morat en vol ocupar una i demana quatre ministeris per a Podem

Els socialistes es mostren sorpresos davant de les reclamacions del "soci preferent"

zentauroepp48583535 el secretari general del psoe  pedro s nchez  i el l der de 190612173318

zentauroepp48583535 el secretari general del psoe pedro s nchez i el l der de 190612173318 / PSOE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els intents de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per reanimar unes negociacions que semblen encallades topen de cara, una vegada i una altra, amb un escull que es presenta insalvable, de moment: l’estructura del pròxim Executiu i l’encaix que tindran els morats. Fonts coneixedores de les negociacions asseguren que el desacord rau en la proposta del líder podemista, que ha posat sobre la taula el disseny d’un Govern amb quatre vicepresidències, de les quals en reclama una per a si mateix, d’assumptes socials. A més, indiquen aquestes fonts, exigeix per al seu partit "quatre o cinc ministeris més", una proposta que el president del Govern en funcions descarta per complet. Sánchez s’obre a incorporar independents, fins i tot de les confluències de Podem al nou Executiu, però no membres morats i menys en carteres del pes d’una vicepresidència. "Aquesta em sembla la proposta més assenyada, realista i generosa que podem fer", afirma el candidat socialista. 

A dues setmanes que el ple del Congrés es prepari per a la segona votació d’investidura, elPSOE Podem atribueixen el fracàs de les negociacions a l’obsessió  de l’adversari per ocupar seients en el Consell de Ministres i a una desconfiança mútua que havien anat esquivant en els últims mesos de col·laboració però que, ara, torna a florir.

Tant fonts governamentals com morades reconeixen aEL PERIÓDICO que Iglesias ha posat sobre la taula que el nou Executiu es desplegui en quatre vicepresidències. Amb aquest nombre, entén el líder morat, Sánchez n’hi pot concedir una a ell. Per a Iglesias aquest càrrec és vital, per les atribucions del lloc, per la visibilitat pública, perquè exhibeix poder intern, i perquè li permetria coordinar altres àrees que també reclama per als seus: quatre o cinc ministeris, entre els quals desitja Treball, Cultura i àrees relacionades amb Memòria Històrica i Transició Ecològica. 

Proporcionalitat i possibilitat

Notícies relacionades

El cap podemista argumenta la seva reivindicació a obtenir una representació en l’Executiu que sigui proporcional als vots obtinguts a les urnes el 28-Apassat. No obstant, la Moncloa ha rebut amb sorpresa que el seu "soci preferent" els plantegi aquest desplegament i que proposi fins i tot quina ha de ser l’arquitectura institucional. Insisteixen en l’Executiu en el fet que l’obligació és construir un "Govern possible", que no estigui exposat als vaivens de Podem, una formació que no consideren prou cohesionada.

El Govern assegura que existeix encara una possibilitat real d’arribar a un acord que eviti la repetició electoral. Considera que un retorn a les urnes perjudicaria especialment Podem, per un previsible augment de l’abstenció i un transvasament de vots al PSOE i una eventual nova formació liderada per l’expodemista Íñigo Errejón. "A Iglesias no li preocupa la repetició electoral, li preocupa Errejón, que pot aconseguir almenys vint diputats", opinen a la Moncloa.