SONDEIG POSTELECTORAL

La majoria d'espanyols prefereixen un Govern de coalició

El 26,5% advoquen per un Executiu del PSOE i Podem, mentre que el 20,2% s'inclinen per un Govern de Sánchez en solitari

El socialistes i els morats treuen importància al fracàs negociador i confirmen que mantindran la via de comunicació oberta

FILE PHOTO: Spain’s acting Prime Minister Pedro Sanchez speaks with Unidas Podemos’ (Together We Can) leader Pablo Iglesias during their meeting at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, May 7, 2019. REUTERS/Juan Medina/File Photo

FILE PHOTO: Spain’s acting Prime Minister Pedro Sanchez speaks with Unidas Podemos’ (Together We Can) leader Pablo Iglesias during their meeting at the Moncloa Palace in Madrid, Spain, May 7, 2019. REUTERS/Juan Medina/File Photo / Juan Medina (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern està en l’aire, amb les negociacions oficials en els llimbs, però els espanyols, malgrat estar desencisats amb la classe política, comencen a tenir clar quina fórmula prefereixen per al nou Executiu: una coalició entre el PSOE i Unides Podem. Així es desprèn de l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), donada a conèixer aquest dimecres, que suposa un reconeixement a la reivindicació de Pablo Iglesias, tot i que les dades també mostren que hi ha forta divisió entre la ciutadania. La publicació de l’estudi, en qualsevol cas, ha arribat quan els socialistes i els podemistes estan intentant rebaixar el fracàs de l’última reunió entre els seus líders. Les dues formacions s’han citat a una nova trobada sense anunciar la data, senyal que podria indicar que miren d’avançar de manera discreta per buscar productivitat fora dels focus.

En aquest estira-i-arronsa per construir l’arquitectura del pròxim Executiu, han arribat les dades del CIS. Segons l’estudi, el 26,4% dels ciutadans col·loquen com a primera opció un Consell de Ministres en el qual hi hagi tant membres del PSOE com d’Unides Podem, mentre que un 20,2% prefereixen un Govern en solitari dels socialistes.

El col·lectiu que prefereix la coalició, no obstant, no és homogeni: un 15,8% del total d’enquestats prefereixen un Executiu del PSOE i Podem amb recolzament de partits nacionalistes no independentistes, mentre que un 10,6% advoca per un Govern amb socialistes, podemistes i partits nacionalistes independentistes.

Una altra hipotètica suma, un Govern del PSOE Ciutadans, gairebé impossible d’aconseguir a causa del rebuig que hi ha entre els dos partits, ve avalada pel 16,1% dels espanyols.

Enèsim canvi

Les dades d’aquesta enquesta contrasten amb les publicades pel CIS el mes de maig, quan el recolzament a l’opció monocolor era més gran que ara. No obstant, la comparació resulta complicada, perquè les preguntes són diferents, en un enèsim canvi en el mètode de l’organisme públic que dirigeix José Félix Tezanos, exmembre de la direcció socialista, que va arribar a la presidència de l’ens envoltat de polèmica.

Iglesias s’ha fet eco de la incomoditat que susciten els canvis en el CIS en la comunitat acadèmica. Ha retret que es desagreguin les preguntes sobre la preferència d’un Govern de coalició del PSOE amb Unides Podem i ha suggerit que els governs en solitari "de vegades" intenten posar les institucions al servei del partit.

L’estudi s’ha fet públic mentre el PSOE i Unides Podem intenten apagar l’incendi deixat pel fracàs de la reunió entre Sánchez i Iglesias dimarts. Les portaveus de les dues formacions es van afanar a remarcar que els ponts no estan trencats, tot i que ningú sembla disposat a fer en públic el primer pas per creuar-lo. “Després de la tempesta arriba la calma”, va dir Irene Montero. La seva homòloga socialista, Adriana Lastra, es va avenir a trucar-li i totes dues van quedar a “mantenir oberta una via de comunicació”. Ben aviat: els cursos seran a partir d’ara més discrets i aquesta prudència podria generar una mica més d’eficiència, malgrat que les posicions estan molt enrocades.

Els minoritaris

Notícies relacionades

Sembla que tampoc hi haurà noves trobades davant les càmeres amb els partits minoritaris, tot i que Sánchez necessita el seu aval per a la investidura. Fonts socialistes indiquen que Compromís està en contacte amb el Ministeri d’Hisenda per resoldre la seva exigència d’un nou model de finançament autonòmic. Les converses amb el PNB són discretes i d’alt nivell. El PSOE no descarta tornar a reunir-se amb ERC i JxCat, de qui espera una abstenció. El vot del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) ja està lligat. I, finalment, els socialistes ja han descartat Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès (UPN) per a la investidura.

En un últim intent, els diputats socialistes que el 2016 es van abstenir per permetre a Mariano Rajoy tornar a la Moncloa i evitar unes terceres eleccions, van demanar ahir als seus homòlegs del PP a través d’una carta que facin el mateix i no bloquegin la investidura de Sánchez. Queden dues setmanes.