Investidura en l'aire

Sánchez no hi veu més opció: o Podem cedeix o eleccions

Els socialistes són pessimistes i veuen molt a prop la repetició dels comicis generals al novembre

Podem desdenya l'amenaça de tornar a les urnes i confia a aconseguir la coalició en la recta final

undefined48896577 files  in this file photo taken on april 18  2019 spanish pr190705151417

undefined48896577 files in this file photo taken on april 18 2019 spanish pr190705151417 / LLUIS GENE

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra/ Iolanda Mármol

Fa dies que la frase, amb diferents variants, s’estén entre els dirigents del PSOE. "Al final, necessitarem quatre eleccions generals en quatre anys per arreglar això", diuen. 'Això' és la governabilitat d’Espanya, sotmesa des del 2015 a constants sobresalts. Ara, a poc més de dues setmanes del debat d’investidura, amb Pedro Sánchez rebutjant la coalició de Govern que reclama Pablo Iglesias i aquest descartant recolzar el socialista si no governen mà a mà, el país sembla caminar cap a un nou episodi d’aquest cicle: uns altres comicis, que se celebrarien el 10 de novembre, tres mesos i mig després de la segona votació sobre la investidura del líder socialista, el pròxim 25 de juliol. A Unides Podem desdenyen aquesta possibilitat de repetició electoral perquè creuen que Sánchez no s’arriscarà al fet que les dretes li arrabassin la presidència i, des d’aquesta tesi, confien a arrencar ministeris en l’últim sospir.

Si el cap podemista deixa caure Sánchez en la investidura de juliol, el socialista podria tornar a intentar-ho al setembre. Però la impressió en el PSOE és que si Iglesias no cedeix, deixant enrere l’exigència que ell i/o membres del seu nucli dur formin part del Consell de Ministres, hi haurà unes eleccions que ningú diu voler. I els socialistes no són gaire optimistes sobre les possibilitats que el secretari general de Podem aparqui les seves reivindicacions. Consideren que està "atrapat" pel seu discurs i la seva situació interna. Encara així, remarquen que amb un dirigent tan "imprevisible" com Iglesias "poden passar moltes coses". 

El que no resulta probable que passi, expliquen diversos col·laboradors del president en funcions, és una ampliació de l’oferta al líder morat en la reunió que mantindran el pròxim dimarts al Congrés. En una inusual entrevista dijous, després de més de dos mesos sense concedir-ne cap, Sánchez va ser rotund. "No necessitem dos governs, sinó un de coherent", va dir a Tele 5, on va rebutjar la coalició, entre altres motius, per la posició dels morats sobre Catalunya. Allà –va subratllar– defensen el dret d’autodeterminació". A la seva proposta que Podem ocupi en el futur Executiu llocs intermedis, com secretaries d’Estat i empreses públiques, en va afegir una altra que ja van llançar setmanes enrere els seus col·laboradors i que Iglesias rebutja: la possibilitat d’incorporar-hi independents pròxims a Podemindependents com a ministres.

L’obstinació

En la direcció del PSOE veuen el seu secretari general "obstinat" en el rebuig de la coalició. Sánchez considera que ja ha cedit suficient, a l’aparcar el seu afany d’un Executiu monocolor, i que ara és Iglesias qui ha de moure’s més. Des de les generals fins aquí, consideren els socialistes, el president s’ha carregat de raons davant de la possibilitat d’una repetició electoral: acusant Podem d’impedir l’acord, denunciant el "bloqueig" del PP i Cs i remarcant que ell no vol "dependre de les forces independentistes".

Notícies relacionades

Els socialistes argumenten que no desitgen uns nous comicis, però, arribat el cas, anticipen que la seva situació seria més favorable després d’una nova visita a les urnes. Donen per fet que millorarien els seus 123 diputats (l’últim baròmetre del CISCIS els atorga una intenció directa de vot del 39,5%), que Podem continuaria sent determinant però cauria prou perquè deixés enrere la seva exigència de coalició i que Cs, alhora, podria abstenir-se

Iglesias creu que Sánchez no s’exposarà a noves eleccions i se sent obligat a exigir fins al final el seu lloc en el Consell de Ministres per enfortir el seu partit amb triomfs propis. El 2016, setmanes després de postular-se com a vicepresident, va renunciar a la petició, segons va dir, per no dinamitar les possibilitats d’una coalició. "Si el problema del PSOE és la meva presència, renuncio a estar en aquest Govern perquè hi hagi un Govern de coalició", va recular llavors. Li va resultar fàcil. Tenia ja sobre la taula les enquestes que auguraven el 'sorpasso' de Podem al PSOE i va propiciar la repetició electoral. Ara, la renúncia és dura perquè és real i perquè l’escenari d’una repetició enfrontaria els morats, segurament, amb l’amenaça de la catàstrofe a les urnes.