exhumació del dictador

La família Franco esgrimeix davant del Suprem els riscos que planteja El Pardo

Els seus pèrits sostenen davant de la Sala Tercera que la cripta de la catedral no té els problemes al·legats pel Govern

La defensa anuncia perill de profanació i fins i tot d'embussos al cementiri madrileny on es troba Carmen Polo

zentauroepp44738056 madrid  22 08 2018  valle de los caidos   tumba de francisco190226165149

zentauroepp44738056 madrid 22 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco190226165149 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La família Franco no vol que el dictador sigui exhumat, però en el cas que no ho pugui evitar prova d’evitar el cementiri de Mingorrubio, al districte madrileny d’El Pardo, malgrat que allà ja es troba qui va ser la seva dona, Carmen Polo. Per això, aquest dijous dos pèrits, els dos militars d’alta graduació ja retirats, han exposat davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem les seves conclusions sobre això: l’enterrament al cementiri del districte on es troba el palau en el qual va residir planteja riscos “extraordinàriament” alts, mentre que la cripta de l’Almudena, no, pel que no es pot atemptar contra el dret de la família a decidir on inhumar-lo.

Al acabar la vista, l’advocat de la família, Luis Felipe Utrera, va destacar que no hi ha més proves sol·licitades i que l’informe pericial exposat contrasta amb els aportats pel Govern, que sosté que no tenen més d’un parell de pàgines i han sigut redactats pel delegat del Govern per al·legar el risc que plantejaria procedir a inhumar Franco del Valle de los Caídos perquè acabi a la catedral madrilenya, en ple centre de la ciutat. 

Notícies relacionades

“La conclusió del nostre informe és aclaparadora: no s’incrementen significativament els riscos de l’entorn de l’Almudena pel fet que se l’enterri a la cripta de l’Almudena i, no obstant, els riscos que hi hauria si es fes al Pardo es disparen respecte als existents en l’actualitat, perquè no existeixen mesures de seguretat i no hi ha més que una via de sentit únic, cosa que comporta riscos de col·lapse i per a la mateixa seguretat del cadàver, ja que el de profanació és extraordinàriament alt a Mingorrubio, mentre que a l’Almudena és certament menyspreable”, va afirmar el lletrat.

Un miler de visites

La família de Franco afirma que es calculen un miler de visites al dia a la tomba del dictador i per a això l’entorn de l’Almudena “és un dels més segurs i vigilats d’Espanya”. Durant la vista, l’advocat de l’Estat Juan José Torres els va preguntar si havien valorat els atemptats anarquistes que es van perpetrar a l’Almudena i al Pilar el 2013, el que segons l’opinió de la defensa obeeix que “intencionadament” es pretén confondre entre la catedral i la cripta. Tot i que tenen entrades independents, aquesta última es troba ubicada als baixos del temple.