terrorisme d'eta

Espanya sol·licita a França l'extradició de Josu Ternera

zentauroepp413552 ternera190516084417

zentauroepp413552 ternera190516084417 / ALFREDO ALDAI

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Agencias

Espanya ha sol·licitat a França l’extradició de José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, àlies ‘Josu Ternera’, detingut el 19 de maig, perquè respongui davant de la justícia espanyola per l’assassinat d’11 persones, 6 dels quals eren nens, a la caserna de Saragossa. Perfil: l’última veu d’ETA.

El Govern ha manifestat el “profund respecte a les víctimes” per “perdre la vida sent innocents” i ha insistit que “ningú té dret a provocar dolor a cap ésser humà; pensar això és misèria”, en paraules de la portaveu, Isabel Celaá.

La petició d’entrega procedeix del jutjat central d’instrucció número dos de l’Audiència Nacional. “Estem parlant d’una barbàrie, d’una matança”, ha conclòs Celaá.

Causes pendents

Notícies relacionades

Les reclamacions des d’Espanya responen a la pretensió que Josu Ternera respongui, com a dirigent de la banda, per l’atemptat comès contra la caserna de Saragossa el 1987; l’assassinat del directiu de Michelin, Luis María Hergueta, el 1980; el finançament d’ETA a través d’‘herriko tavernes’, i delictes contra la humanitat pels crims comesos per l’organització terrorista des de l’any 2004.

L’històric dirigent d’ETA també té causes pendents a França, ja que va recórrer dues sentències en les quals se’l va condemnar a set i vuit anys de presó, i que van ser dictades en rebel·lia quan Josu Ternera va fugir. Una vegada detingut, les dues resolucions judicials van ser recorregudes per la defensa del pres, per la qual cosa els processos hauran de repetir-se.