Vox posa una querella criminal contra Zapatero per "col·laboració" amb ETA

Acusen l'expresident de col·laboració amb la banda terrorista, revelació de secrets i omissió de seguir delictes

El partit ultra no anirà a l'acte en memòria de les mates de terrorisme del Congrés per ajudar l'"emblanquiment" d'ETA

vox vid 27 135232 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El líder de VoxSantiago Abascal, ha anunciat que, aquest dijous, el seu partit ha interposat una querella criminal contra l’expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero per "col·laboració" amb la banda terrorista ETA, "revelació de secrets" i "omissió del deure de perseguir delictes".

"El nostre únic acte d’homenatge a les víctimes del terrorisme serà contribuir que es faci justícia", ha sentenciat Abascal abans d’explicar que aquesta mesura arriba després d’estudiar les actes que es van publicar fa unes setmanes sobre les converses del Govern espanyol en època de Zapatero amb ETA.

En aquest sentit, Abascal ha acusat l’exlíder socialistad’alertar "l’organització terrorista d’operacions en potència en terra francès" dirigides a la detenció de membres d’ETA. Uns avisos que, diu, van desembocar en atemptats terroristes. Així, Abascal s’ha mostrat esperançat que les accions de Zapatero tinguin "sancions penals". 

La querella

En la querella, la formació d’extrema dreta, recolzant-se en uns documents difosos per diversos mitjans de comunicació, asseguren que Zapatero era "coneixedor" que ETA "estava fabricant explosius tres mesos abans de l’atemptat de la Terminal 4 de Barajas i malgrat això va mantenir la negociació amb la banda terrorista". 

A més, Vox assegura que durant les suposades converses entre l’expresident del govern i la banda terrorista, Zapatero va oferir  "annexionar Navarra al País Basc; legalitzar Batasuna; no detenir etarres; alliberar el sanguinari Iñaki de Juana Chaos; derogar la Doctrina Parot o solucionar el seu finançament a través d’una organització internacional perquè deixessin d’enviar cartes d’extorsió".

Homenatge a les víctimes

Aquesta mesura arriba el dia en quèel Congrés dels Diputatscelebra un ple en record de les víctimes del terrorisme. Un acte al qual no hi acudiran els d’extrema dreta per considerar que aquest "homenatge institucional ha sigutuna coartada per a l’emblanquiment d’ETA".

Notícies relacionades

Abascal ha anat un pas més enllà i també ha considerat que el ple que se celebra a la Cambra baixa és "una coartada per al desenvolupament i emblanquiment del procés de negociació entre el Govern i la banda terrorista". A més, ha criticat l’assistència a aquesta cerimònia de Bildu "perquè mai ha condemnat els crims".

No obstant, tot i no ser present en l’Hemicicle, Abascal ha explicat que li han comunicat el seu respecte a l’Associació de Víctimes del Terrorisme.