URGENT

El TSJC deixa Torra a un pas del judici per desobediència pels llaços grocs

foto 3507276

foto 3507276

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El magistrat instructor del TSJC Carlos Ramos deixa el president de la Generalitat, Quim Torra, a un pas del judici per desobediència a les ordres de la Junta Electoral Central referents a les ordres de retirada de llaços grocs dels edificis del Govern.

Ramos ha descartat arxivar la causa tal com demanava la defensa de Torra i constata que els fets podrien ser constitutius d’un delicte de desobediència o, subsidiàriament, de denegació d’auxili a l’autoritat competent. S’ha obert ara el termini de deu dies perquè les parts presentin petició d’obertura del judici oral.

El jutge constata la "voluntat obstativa" de Torra respecte a les resolucions de la JEC i recorda els diferents episodis de la polèmica, com ara la substitució de la pancarta inicial per una altra, el canvi de color del llaç o el requeriment del president al Síndic de Greuges perquè es pronunciés sobre la qüestió. El magistrat considera que el fet que el president pretengués substituir uns símbols per d’altres va ser amb l’objectiu de "persistir en la desobediència". Els acords de la JEC, diu l’escrit, "no es poden qualificar de contradictoris entre si" i són "clars, concrets i determinants".

Amb referència a la competència de la Junta Electoral, el jutge creu que en assumptes electorals Torra no pot invocar una "pretesa autonomia del president de la Generalitat com a autoritat de l’Estat, i encara menys tractant-se d’un període electoral d’unes eleccions generals i posteriorment europees". "El respecte a les competències autonòmiques en matèria electoral del qual parteix la llei de règim electoral només es refereix a la possibilitat que les comunitats aprovin la seva pròpia legislació electoral per regular les seves eleccions", apunta el magistrat, mentre recorda que Catalunya no té llei electoral pròpia i que, per tant, "l’únic organisme competent per resoldre les queixes electorals relatives al territori de Catalunya és la JEC".


Notícies relacionades

La redacció d’EL PERIÓDICO està treballant en aquests moments per ampliar aquesta informació, que passarà a actualitzar d’aquí uns minuts. Si vols rebre al mòbil alertes sobre aquesta notícia o d’altres, et pots descarregar les aplicacions per a Android o IOS.

Per rebre cada dia al correu electrònic les notícies, reportatges i articles d’opinió publicats a elperiodico.com, dona’t d’alta als nostres butlletins informatius. També et pots subscriure per consultar ‘online’ l’edició impresa o rebre-la diàriament al teu domicili, amb la qual cosa disfrutaràs de tots els avantatges i descomptes de pertànyer al Club del Subscriptor d’El Periódico, el Club eP!