Menor assistència d'associacions

El Congrés homenatja les víctimes del terrorisme després de la polèmica per l'entrevista a Otegi

La presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, ha decidit portar l'acte al Saló de Plens

abertran46159224 graf2621  madrid  06 12 2018   vista general del hemiciclo d181218084633

abertran46159224 graf2621 madrid 06 12 2018 vista general del hemiciclo d181218084633 / Zipi

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Congrés dels Diputats acull aquest dijous el seu homenatge anual a les víctimes del terrorisme, un acte al qual acudiran les principals associacions que representen aquest col·lectiu i que tindrà lloc enmig de la polèmica generada per l’entrevista al portaveu d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, que ha programat per a aquest dimecres a la nit el canal 24 horas de TVE, i que ha sigut criticada pel PP, Ciutadans i Vox.

De moment, han anunciat la seva presència representants de la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT) i del’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). També tenien previst acudir membres del’associació 'Dignitat i Justícia', però finalment s’han despenjat i han animat els partits i càrrecs institucionals a no participar en l’acte en senyal de rebuig de l’entrevista a Otegi.

Per la seva part, el Col·lectiu de Víctimes de Terrorisme al País Basc, Covite, repeteix absència com en anys anteriors, al considerar que manca de sentit afegir-se a l’homenatge a les víctimes d’una Cambra en la qual hi ha representada EH Bildu.

Saló de Plens

Aquest homenatge se celebra a la Cambra baixa des de fa nou anys, quan el llavors president del Congrés, el socialista José Bono, es va adherir al Dia d’Homenatge a les Víctimes del Terrorisme que, a iniciativa de les associacions, es va fixar per al 27 de juny.

Aquell dia del 1960, una nena de 22 mesos anomenada Begoña Urroz Ibarrola va morir calcinada en un cotxe com a conseqüència d’un artefacte explosiu que el Directori Revolucionari Ibèric d’Alliberament (DRIL) va col·locar a l’estació d’autobusos de Sant Sebastià.

En els últims anys aquesta cerimònia s’ha realitzat a diferents sales del Congrés, com la Sala Constitucional o el Saló de Passos Perduts, però l’actual presidenta de la Cambra baixa, Meritxell Batet, ha decidit donar-li més visibilitat portant-la de nou al Saló de Plens.

Primers homenatges

Els primers homenatges a les víctimes van estar acompanyats de polèmica perquè, al celebrar-se en sessió plenària, on només poden parlar els diputats, les associacions no podien prendre la paraula, la qual cosa va provocar que algunes decidissin no acudir com a protesta.

Això va portar que aquesta cerimònia acabés desplaçant-se a altres dependències de la Cambra baixa, però la nova presidenta del Congrés ha decidit elevar aquest homenatge al Saló de Plens, tot i que no serà una sessió plenària.

Segons el programa previst, Batet rebrà els representants de les associacions de víctimes poc abans del migdia al Saló de Passos Perduts i després tots es dirigiran a l’hemicicle. Allà prendrà la paraula la diputada del PP María del Mar Blanco, que parlarà des de la tribuna d’oradors, en la seva condició de presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme.

Blanco no va ser elegida a les eleccions del passat 28 d’abril, però al final va aconseguir retenir l’escó que tenia en l’anterior legislatura després de les renúncies de Daniel Lacalle i Andrea Levy, que es van presentar a la llista per Madrid als llocs quart i sisè, respectivament.

Després pronunciarà un discurs la presidenta del Congrés que, al finalitzar la seva intervenció, convidarà els assistents a guardar un minut de silenci en memòria de les víctimes del terrorisme.

Dues peces musicals

Els parlamentaris, autoritats i convidats escoltaran també a l’Hemicicle dos peces musicals: el Segon moviment de la sonata de Giovanni Baptista Pescetti per a arpa, interpretada per Gloria del Pino, i ‘Lascia chio pianga’, ària de Rinaldo de Haendel, cantada pel tenor Mario Millán Rodríguez-Sadia.

Una vegada finalitzat l’acte al Saló de Sessions, els membres de la Mesa, la resta dels diputats i els convidats es dirigiran al Saló de Passos Perduts, on tots els assistents a aquest homenatge mantindran una trobada.

Notícies relacionades

Però, a més de Blanco i de representants de les associacions, a l’hemicicle també podrien coincidir altres víctimes del terrorisme que ara estan dedicades de ple a la política, com és el cas del senador de Vox Juan José Alcaraz, que va ser president de l’Associació de Víctimes del Terrorisme entre els anys 2004 i 2008.

La seva successora en el càrrec, Ángeles Pedraza, mare d’una víctima dels atemptats de l’11-M a Madrid, també va fer el salt a la política de la mà del PP. L’actual líder, Pablo Casado, la va fitxar per a la candidatura al Senat per Madrid en les passades eleccions generals, però no va resultar elegida.

Temes:

ETA Congrés