unió europea

Arias Cañete deixa la política l'1 de novembre

El comissari europeu es retirarà quan acabi el seu mandat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El comissari europeu d’Energia i Acció pel Clima, Miguel Arias Cañete, ha assegurat aquest dijous que té previst deixar la política quan el pròxim 1 de novembre conclogui el seu mandat. La seva intenció, segons ha afirmat aquest dijous des de Brussel·les, on participa en el Comitè Europeu de les Regions, és tornar a casa seva i cuidar els seus nets.

"Acabo l’1 de novembre i tornaré a casa meva, a Jerez de la Frontera, espero tenir molt temps per als meus nets", ha respost al ser preguntat sobre què farà després del seu mandat a la comissió. En aquest sentit, ha recordat que fa 38 anys que participa en eleccions successivament. "Són bastants anys", ha exclamat.

Miguel Arias Cañete, que ha complert 69 anys, es va estrenar en política de la màd’Aliança Popular com a diputat per la província de Cadis al Parlament d’Andalusia a les eleccions del 1982.

Ha sigut regidor de l’Ajuntament de Jerez de la Frontera, diputat al Congrés i dues vegades ministre d’Agricultura, la primera vegada amb José María Aznar com a president del Govern, del 2000 al 2004 i la segona, amb Mariano Rajoy al capdavant de l’Executiu, entre els anys 2011 a 2014.

Trajectòria 

Advocat de l’Estat de formació, ha representat Espanya al Parlament Europeu en nombroses ocasions com a eurodiputat de manera successiva des del 1987 fins al 1999. Posteriorment, es va presentar a les eleccions europees del 2014, després de les quals, va ser nomenat Comissari Europeu d’Energia i Acció pel clima, el mandat del qual conclourà el novembre d’aquest any.

Al voltant de l’exministre i comissari Europeu van sorgir algunes polèmiques pel possible conflicte d’interessos per la seva possible participació en empreses petrolieres, una cosa que ell mateix va negar, assegurant que no tenia cap companyia petrolífera, que la seva dona Micaela Domecq tenia declarats tots els béns a Espanya i que quan es van publicar els papers de Panamà va verificar que la companyia estava inactiva des de gener del 2010 i la firma autoritzada de la seva dona en el compte corrent s’havia cancel·lat aquell any.

Notícies relacionades

Cañete també es va desmarcar de l’acusació que la seva dona s’havia acollit a l’amnistia fiscal aprovada pel Govern de Mariano Rajoy. "Jo em vaig casar amb règim de separació absoluta de béns. Mai he participat en la gestió dels béns de la meva dona", va explicar al seu dia el comissari europeu.

Miguel Arias, que també serà recordat perquè en una compareixença en el Congrés va explicar que ell es menjava a casa seva els iogurts caducats, té entre les seves fites de la seva activitat com a ministre d’Agricultura haver aconseguit 47.000 milions d’euros de la PAC per a Espanya per al període 2014-2020, millorar la norma sobre la qualitat dels productes ibèrics, renovar l’acord pesquer de la UE amb el Marroc i en matèria de Medi Ambient, reformar la Llei de Costes.