El PSOE eleva el duel a l'oposició per la falta d'avenços en la investidura

Els socialistes assenyalen que no col·laborar en la reelecció de Sánchez és ser un «antisistema»

Encara no han començat a negociar amb Podem un programa per a la pròxima legislatura

undefined48780594 madrid 21 06 2019   politica  el presidente del gobierno en 190624193124

undefined48780594 madrid 21 06 2019 politica el presidente del gobierno en 190624193124 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE assenyala que l’acord hauria de ser fàcil. Que no hauria “de costar res”arribar a un pacte sobre lesmesuresque es pretenen aplicar en la pròxima legislatura, seguint la línia dels últims 12 mesos de col·laboració arran de lamoció de censuraque va portarPedro Sánchez a la Moncloa. Però les negociacions no estan resultant senzilles. Al contrariPablo Iglesiascontinua demanant la seva entrada i la d’altres companys de partit en elConsell de Ministres, cosa que els socialistes rebutgen. Tot està “viciat” per aquesta reivindicació, expliquen en el PSOE, que veu com passen els dies, les posicions no s’acosten i la investidura corre perill. Així que aquest dilluns, el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, va elevar la pressió a Podem, però també al PP i Cs. No cooperar en la reelecció de Sánchez, va argumentar Ábalos, suposa convertir-se en un“antisistema”.

“Dic antisistema perquèel bloqueig no és una opció. No deixar que la legislatura comenci, no respectar la voluntat de les urnes, no és ajudar que el sistema funcioni. Davant la investidura, l’única alternativa és el bloqueig. No hi ha cap altra fórmula diferent a la del PSOE que pugui concitar una majoria”, va dir el número tres del partit després de la reunió de l’executiva.

Missatges individualitzats

De tots els ministres d’aquest Govern, Ábalos és el més pròxim a Sánchez. El seu principal col·laborador, el dirigent que va negociar els recolzaments a la moció de censura i que ara s’encarrega de traslladar els missatges del PSOE. Les seves compareixences solien contenir una apel·lació a l’entesa amb Podem i una crida a PP i Cs perquè fossin “responsables” i s’abstinguessin en la investidura. Aquesta vegada, en canvi, es va aturar en cadascun dels tres partits, de manera individualitzada. En vista de la possibilitat que es repeteixin les generals, el PSOE ja ha començat a repartir culpes.

“Em vull dirigir al PP, a Cs i a Podem, perquè són els tres partits que podenfacilitar o bloquejar”, va anunciar Ábalos. Va començar pel PP. El líder conservador,Pablo Casado, s’haviareunit amb Sánchez al matí a la Moncloa, per iniciativa del president en funcions. La cita no va servir per moure el PP del seu ‘no’ a la investidura, però, sí per abordarfuturs pactes d’Estat, una possibilitat que defensa el mateix Casado, que ara manté una relació fluida amb el líder socialista.

“El PP ha de ser coherent amb si mateix –va dir Ábalos–. Negar al PSOE l’opció de formar Govern suposa negar-se a exercir la tasca que els espanyols li han demanat. El PP s’ha d’abstenir. No és ni pot ser un partit antisistema. Els ciutadans observen i prenen nota”.

Després, va passar a Cs. Els taronges passen per un dels seus moments més delicats, amb dimissions en cascada de nombrosos dirigents que rebutgen l’apostad’Albert Rivera  de pactar, en un règim pròxim a l’exclusivitat, amb el PP i Vox. Sánchez també havia intentat reunir-se amb el líder dels liberals, però Rivera el va rebutjar, al·legant que seria una pèrdua de temps citar-se per tornar a traslladar-li a Sánchez el seu rebuig. “És molt difícil parlar de continguts quan un ni tan sols està disposat a reunir-se”, va explicar Ábalos.

Tot i així, el número tres dels socialistes va insistir: “Fugir cap endavant, jugar alcom pitjor, millor, no és bo per a ningú. Tampoc per a Cs. El veto al PSOE és incomprensible. Demanem a Rivera que s’abstingui. L’hi han dit fundadors del partit, alguns dels seusgrans fitxatges, l’hi han dit membres de la seva executiva i els seus correligionaris liberals a l’estranger”.

Polítiques, no butaques

Notícies relacionades

I per últim, Podem, on tot continua igual. Han passat gairebé dos mesos des de les generals i res s’ha mogut, una paràlisi en què influeix el conflicte sobre la coalició, però també lafalta de presses de Sánchez, que no va començar a negociar fins fa tot just 10 dies. De moment, ni tan sols s’han començat a abordar les mesures del futur Executiu. Ábalos va assegurar que això, en realitat, seria molt “senzill” d’acordar, però el fet que ni tan sols s’hagi tractat il·lustra el poc que s’estan aprofitant les converses. “El PSOE i Podem ja tenim una agenda en comú.  Tenim antecedents d’acords ino ens costaria resposar-nos a treballar en els continguts programàtics. És el més senzill, perquè ja tenim precedents”, va dir.

El més complicat, per tant, és la composició del Govern. Els socialistes accepten que hi hagi dirigents morats en llocs intermedis i defensen que araés Iglesias qui s’ha de moure. “Hem de continuar consolidant la nostra relació de mútua confiança per culminar lesmesures socials–va concloure Ábalos–. La mà està estesa. Les polítiques queden, peròles persones són prescindibles. Parlem de polítiques, que és el que els espanyols esperen”.