Presó provisional per a Josu Ternera fins que França revisi les euroordres

La justícia francesa demana canviar una ordre d'entrega de l'històric dirigent d'ETA per una petició d'extradició

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sala d’instrucció del Tribunal d’Apel·lació de París ha ordenat aquest dijous l’ingrés a presó provisional del dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, 'Josu Ternera', fins que s’examinin les peticions d’entrega a la justícia espanyola, segons va informar la Fiscalia General de París. La pròxima audiència davant de la sala d’instrucció tindrà lloc el pròxim 26 de juny a les 14.00 hores, segons un comunicat de la Fiscalia.

La justícia francesa ha demanat al jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que va lliurar una de les tres ordres de detenció i entrega contra Josu Ternera –en concret, per l’assassinat d’un directiu de Michelin l’any 1980– que la transformi en petició d’extradició al tractar-se de fets anteriors a 1993, data en què França té limitada les causes per les quals accepta les euroordres.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, la petició només li ha sigut fomulada a Pedraz, ja que en el cas de l’atemptat contra la casa caserna de Saragossa, una altra de les tres causes per les quals també va ser reclamada l’entrega, la petició es va cursar des del principi com a extradició. Tant aquestes dues peticions d’entrega com una tercera, per la causa sobre el finançament d’ETA a través de les 'herriko tabernas’,que es va iniciar el 2002, es trobaven actives quan es va produir la detenció de 'Josu Ternera', el 16 de maig a França.

Tres euroordres

Per això ahir, quan el Tribunal d’Apel·lació de París va acordar deixar-lo en llibertat amb mesures cautelars –entre les quals la prohibició d’abandonar França– per les dues causes per les quals va ser condemnat en absència en aquest país, les úniques gestions possibles van ser les de recordar a la Justícia francesa que Ternera tenia aquestes tres euroordres activades.

Gestions que, segons les fonts consultades, van correspondre en gran manera a la jutge espanyola d’enllaç a França, Felisa Herrero, i que van derivar en el fet que hores després la Fiscalia francesa comuniqués que Ternera romania retingut per comunicar-li la petició d’entrega per l’atemptat contra la casa caserna de Saragossa.

S’obria així un termini de 48 hores perquè un magistrat li notifiqui la demanda espanyola contra ell per poder enjudiciar-lo per aquest atemptat, perpetrat el 1987 i que va causar 11 morts –sis d’ells nens–. Ara, els jutges francesos han demanat reformular la petició d’entrega en relació amb la causa per l’assassinat del directiu de Michelin Luis María Hergueta Guinea, el 1980, i la converteixi en una sol·licitud d’extradició.

Notícies relacionades

A més de per aquestes dues causes, l’Audiència Nacional també ha demanat l’entrega de Ternera en la causa de les 'herriko tabernas’, el sumari 35/02 pel qual va ser processat per integració en organització terrorista, però en aquest cas l’euroordre seria vàlida per ser la investigació posterior a 1993, data a partir de la qual França accepta les OEDE.

Té a més una altra causa al Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, on està processat des de 2018 al costat d’uns altres dos excaps etarres per delictes de lesa humanitat, tot i que per aquesta causa no s’ha emès de moment cap petició d’entrega.