Identificat l'escopeter de la Policia Nacional que va ferir a l'ull Roger Español

L'organització Irídia presenta davant del jutjat l'informe pericial que ha permès determinar qui va disparar

Els advocats del lesionat han sol·licitat al jutge que citi a declarar com a imputat un comandament del cos policial

escopetero 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia ha anunciat que ha identificat l’agent de la Policia Nacional que va disparar la pilota de goma que va ferir a l’ull Roger Español a l’escola Ramon Llull de Barcelona durant la celebració del referèndum de l’1-O. Els advocats d’aquesta entitat han presentat al jutjat que investiga aquest cas un informe pericial amb el resultat de l’anàlisi d’imatges captades durant l’operatiu policial, alhora que han sol·licitat la imputació d’un subinspector i subcap de grup que es trobava al lloc i que no va impedir que es fessin dos trets més amb pilotes de goma mentre l’activista estava estirat al terra.

L’escopeter ara identificat, l’UC563, ja va declarar com a imputat davant el jutge al novembre i va negar que es trobés al lloc d’on va sortir la pilota de goma que va ferir Español. El jutge també va prendre declaració com a investigats a 10 policies més i dos caps d’unitat. Tots van negar que haguessin llançat el projectil i només un es va situar a la vorera des d’on va partir el projectil, malgrat no ser l’autor del tret.

L’advocada Anaïs Franquesa ha explicat que el procés per esbrinar quin policia va efectuar el tret "ha sigut difícil per la falta d’identificació dels agents antiavalots i per la nul·la col·laboració del cos policial", perquè els caps "no només van ordenar, van permetre i no van impedir els trets, sinó que han encobert l’autor dels fets". Només per a la visualització i l’anàlisi de les imatges, algunes de mitjans de comunicació i d’altres de gravades per ciutadans anònims, s’han invertit 1.800 hores.

Un de més alt que l’altre

D’entrada, Irídia va aconseguir, a través d’aquesta tasca, reduir de nou a dos els escopeters que podrien haver realitzat el tret de la pilota de goma que va ferir Español. Després d’haver examinat detalls del vestuari, com ara la gorra al cinturó, les gamberes o els guants, i amb ajuda d’un programa informàtic de mesuraments corporals, el col·lectiu va aconseguir descartar un dels agents, i per això ara estan "convençuts" que saben qui és el policia que va provocar que l’activista resultés greument ferit. Una dada determinant ha sigut que un dels agents era més alt que l’altre.

Notícies relacionades

Aquesta identificació és clau per al procés penal, ja que els jutges tenen difícil concretar l’autor dels trets.  Això és el que va passar, per exemple, en el cas d’Ester Quintana, que va rebre també l’impacte a l’ull d’una pilota de goma. Els dos mossos acusats van ser absolts perquè no es va poder determinar qui va disparar. Arran d’aquest succés, es va prohibir que la policia de la Generalitat utilitzés aquests projectils.

Español, que també era a la roda de premsa on Iridia va explicar les seves indagacions i que està imputat per haver llançat una tanca de seguretat contra els agents, ha assegurat que "si la repressió no es para, nosaltres tampoc" i que el seu objectiu és "portar fins al final" la investigació judicial. "El que vull és que tota aquesta operació no acabi impune", ha insistit. El col·lectiu de defensa de drets humans ha lamentat que hagi hagut de ser una entitat sense ànim de lucre la que hagi dut a terme la identificació de l’escopeter davant la nul·la col·laboració del cos policial.