32è ANIVERSARI DE LA MATANÇA

Homenatge entelat

La presència de Vox en l'acte de record a les 21 víctimes de l'atemptat d'Hipercor no agrada a membres de l'ACVOT

El partit va utilitzar sense permís el logo de l'organització

zentauroepp48703119 barcelona 19 06 2019 politica  acto por el aniversario del a190619213136

zentauroepp48703119 barcelona 19 06 2019 politica acto por el aniversario del a190619213136

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Un altre any més, l’aniversari de la pitjor matança d’ETA va tornar a enfangar-se en el fangar de la política. L’homenatge a les 21 víctimes mortals, totes civils, de l’atemptat d’Hipercor a Barcelona va posar aquest dimecres de manifest de nou la divisió entre les víctimes del terrorisme, en aquesta ocasió per la presència de Vox en l’acte celebrat al monument de record als assassinats.

Desenes de persones van secundar la convocatòria de l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (ACVOT) i es van concentrar davant el monument dedicat a les víctimes del terrorisme de l’avinguda Rio de Janeiro de Barcelona per recordar les víctimes de la matança que ETA va cometre el 1987.

Durant l’acte va parlar el president d’ACVOT, José Vargas, qui va lamentar que aquest "brutal atemptat destrossés la vida de totes les famílies afectades per la barbàrie d’uns assassins" que, segons va dir, van ser "avalats" pels que "avui, desgraciadament, estan en les institucions democràtiques".

"Va ser un acte de barbàrie, cruel, gratuït i covard, comès contra ciutadans innocents que va corferir la nostra ciutat", va subratllar. També va dir que "mai" s’ha de "permetre la instrumentació política de les víctimes".

"Utilitzar el dolor"

L’homenatge, no obstant, es va veure esquitxat per una polèmica amb Vox, que va remetre la convocatòria d’aquest homenatge als seus afiliats de Barcelona, una cosa que va ser criticat per un grup de víctimes que va lamentar en un manifest que s’"utilitzi el dolor de les víctimes amb finalitats polítiques i partidistes".

Membres de l’ACVOT van sol·licitar al president de l’entitat que impedís a la formació ultradretana participar en l’homenatge i van exigir al seu president que "desvinculi l’associació de qualsevol partit polític". 40 afiliats al col·lectiu van firmar un manifest en el qual expressaven la seva indignació pel fet que "un partit amb actituds xenòfobes, que dificulta la convivència," s’hagués afegit als actes de record de la matança. A més, el partit ultra va incloure els logotips de l’ACVOT en les invitacions que va enviar als seus militants perquè acudissin a l’acte.

Notícies relacionades

"Trobem inadmissible que una associació com l’ACVOT permeti que qualsevol partit polític, i en especial Vox, es postuli al seu costat representant el conjunt de víctimes perquè els seus representants puguin esgarrapar quatre vots", denunciava el text, firmat, entre d’altres, per Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor i fundador de l’associació, i per Rosa Lluch, la filla de l’exministre Ernest Lluch, assassinat per ETA l’any 2000.

Aquest dimecres, el diputat de Vox Ignacio Garriga va reconèixer durant l’acte que va ser una "actuació desafortunada" enviar les invitacions amb el logotip de l’ACVOT, i es va disculpar davant de l’organització, tot i que va insistir que "en cap cas" volia "instrumentalitzar l’acte".