INCÒGNITA A L'AJUNTAMENT

El PP forma el govern de Madrid sense revelar què entregarà a Vox

Martínez-Almeida disposa de vint dies per concedir als ultres diversos districtes de la capital

Carmena presentarà dilluns la seva renúncia a l'acta i preveu una retirada «discreta» de la primera línia política

75e133fc-6ff8-4a49-8dcf-6210929be54e-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PP es nega a revelar encara quin preu pagarà a Vox pels recolzaments que li han permès arrabassar-lil’alcaldia de Madrid a Manuela Carmena. Fonts del partit conservador confirmen el que avançaven els ultres aquest dissabte: que la força de Santiago Abascal es cobrarà els vots a l’ajuntament de la capital en juntes de districte, és a dir, aconseguint el control de determinats barris. Els populars, no obstant, no concreten. Aquest diumenge el nou alcalde, José Luis Martínez-Almeida, va firmar el decret de formació del seu Govern en el que no inclou, de moment, càrrecs per a Vox. Tot i que dilluns es farà la primera reunió del nou Executiu, els radicals han donat vint dies al PP perquè els concreti les seves funcions. És aquí on, previsiblement, els radicals rebran la seva recompensa. “Ho anirem veient els pròxims dies”, va assumir el primer edil.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va sortir a defensar el controvertit acord amb els ultres i va argumentar que li sembla “lògic” que participin “en qüestions de govern” que no va arribar a desgranar. “Vox és necessari en l’equació i, per tant, cal comptar-hi” en els pactes que s’han firmat i als quals no se’ls pot posar “ni un però”, va opinar. És el mateix relat que va enarborar Martínez-Almeida en el seu primer discurs com a alcalde, quan va emparar l’acord amb Vox a què tot el subscrit és dins de l’ordenament jurídic.

Vox defensa que la seva presència a l’Ajuntament de Madrid ha de ser “proporcional” als recolzaments que van donar a l’alcalde, que necessitava almenys tres dels quatre regidors ultres per arrabassar la vara de comandament a Carmena, però aquest preu a pagar pels conservadors continua sent a l’ombra. Tot i que algunes fonts apunten que Javier Ortega Smith podria aconseguir els barris de Salamanca, Chamberí i Usera, aquesta informació no ha sigut confirmada oficialment per cap dels partits. 

Notícies relacionades

A l’espera que es concreti el pagament a Vox, la formació del nou Ajuntament de Madrid atorga al PP cinc àrees de govern (Cultura, Turisme i Esport –Andrea Levy–; Representació i Seguretat; Medi Ambient i Mobilitat; Hisenda i Personal; Obres i Equipaments) i dotze juntes de districte (previsiblement algunes d’aquestes últimes serien entregades a Vox). Ciutadans obté quatre àrees (Vicealcaldia –Begoña Villacís–; Desenvolupament Urbà; Economia i Ocupació; Famílies i Igualtat) i nou juntes de districte. 

Poc abans de conèixer-se aquest repartiment, l’excalcaldesa anunciava la seva retirada de la primera línia de la política. Aquest dilluns presentarà la seva renúncia a l’acta de regidora. La seva marxa deixa en suspens el lideratge del grup de Más Madrid a la capital.