PAÍS VALENCIÀ

Pacte sobre la botzina per a un Botànic II al País Valencià amb Ximo Puig de president

El socialista serà investit aquest dijous amb els vots de Compromís i Unides Podem EU després que els líders desbloquegin la negociació

Afirma que un nou finançament autonòmic «just» serà la prioritat i que la reclamarà a Sánchez «des del minut zero»

ximo-puig / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El Govern del Botànic tindrà segona part i el socialista Ximo Puig tornarà a ser investit ‘president’ aquest dijous després d’un pacte d’última hora abans de començar el ple d’investidura que va tancar el mateix secretari general del PSPV juntament amb Mónica Oltra, líder de Compromís, i Rubén Martínez Dalmau, cap de llista d’Unides Podem EU. [Directe: seguiu totes les novetats]

En el seu discurs davant del ple, Puig ha demanat la confiança per “situar la Comunitat a l’Europa del segle XXI” i ha afirmat que “un finançament just per al País Valencià serà la guia, el nord i prioritat absoluta d’aquesta legislatura”.

Després de les paraules de Puig la sessió s’ha suspès fins dijous per donar temps a tancar la lletra petita de l’acord i que aquesta tarda els líders dels tres grups firmin formalment el nou acord de govern a la ciutat d’Alacant, en una picada d’ullet cap a una de les zones on menys ha penetrat l’acció de govern en els últims quatre anys.

Tornada al Botànic

Puig ha donat per bona la llarga i complexa negociació a l’abandonar l’hemicicle. "Prefereixo que hagi costat una mica més i sigui més sòlid. Hi ha voluntat que hi hagi un únic govern que gestioni per a tots els valencians per treballar des de la coordinació i la unitat", ha assenyalat.

“L’acord està embastat i ara falta el repunt fi, però tindrem un bon govern”, ha assegurat Oltra. “El Botànic no es mereixia que ens trenqués l’ànima, l’hem regat i ha reviscolat”, ha afirmat Manolo Mata, síndic socialista. “Serà un govern de canvi que pot inaugurar la legislatura més important del País Valencià”, ha avançat Martínez Dalmau. 

Aquesta reunió a primera hora ha servit per culminar el marc general de l’acord que intentaven tancar,des de feia dies, els membres de la comissió negociadora. Finalment hi haurà dotze conselleries, dues més que en aquesta última legislatura però dues menys de l’esquema inicial que es va arribar a espavilar. L’ampliació l’ha causat l’entrada d’Unides Podem EU a l’Executiu, i a més suposa la novetat principal respecte a l’anterior legislatura, en què la formació morada es va quedar fora com a soci extern. 

El PSPV tindrà sis departaments, un més, però en cas d’empat al Consell s’haurà de fer valer el vot de qualitat del ‘president’. Compromís en tindrà quatre, un menys que fins ara, i Oltra continuarà sent vicepresidenta, tot i que ja no estarà sola en aquest segon esglaó. Martínez Dalmau liderarà una vicepresidència ‘verda’, que anirà inclosa en una de les dues conselleries que tindrà el seu grup.

El discurs

Les polítiques mediambientals, “lluitar contra el canvi climàtic i aconseguir una transició energètica”, seran una de les prioritats del Consell, segons va confirmar Puig davant dels diputats. Entre els altres objectius destaquen reduir l’atur al 10% i millorar la qualitat del treball, acostar la renda valenciana a l’espanyola, que desapareguin la pobresa infantil i la violència de gènere i, sobretot, “que el model de finançament ens tracti d’una manera justa”. 

“Volem ser espanyols igual que la resta d’espanyols [...], no demanem més però tampoc menys”, ha apuntat.

Notícies relacionades

A més, ha assegurat que li recordaran a Pedro Sánchez, “des del moment zero” de la investidura, la necessitat d’un nou finançament: han d’arribar a un 10% de les inversions dels Pressupostos Generals, s’ha d’impulsar el Corredor Mediterrani i que el transvasament Tajo-Segura “és irrenunciable”. 

“Senyores, senyors, fem política, fem bona política”, ha demanat Puig per acabar un discurs d’una mica menys d’una hora.