EL DILEMA NEOCONVERGENT

Els moderats del PDECat preparen un cop de timó

Les bases volen forçar un congrés arran del fracàs en les generals i les municipals

Alguns quadros municipals avisen que pactaran amb el PSC "si convé"

zentauroepp48473680 pla conjunt de toni com n  carles puigdemont i ramon tremosa190605201618

zentauroepp48473680 pla conjunt de toni com n carles puigdemont i ramon tremosa190605201618 / Blanca Blay

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Les bases del PDECat han dit que ja n’hi ha prou. Després de la constitució dels ajuntaments, el pròxim 15 de juny, alçaran la veu amb contundència per denunciar la deriva del partit que l’està portant "al caire del precipici". "No tenim una marca clara, ni lideratge ni missatge; estem al caire del precipici", denuncien ja aquests corrents sense matisos.

Aquests sectors territorials mostren que estan tips perquè els seus votants estan abandonant el barco, desorientats per operacions com la Crida i pel discurs independentista més radical, i perquè la direcció del partit és un autèntic "Frankenstein" en el qual malviuen, enfrontats, dirigents d’un sector i de l’altre. Perquè el lideratge brilla per la seva absència. Perquè l’expresident Carles Puigdemont és "una marca" en si mateixa que funciona per als seus propis interessos (com s’ha demostrat en les eleccions europees), però no aporta cap vot al partit. Perquè els resultats en les eleccions generals i en les municipals després han sigut desastrosos. Però els fidels a Puigdemont que han ocupat càrrecs interns i candidatures externes eludeixen qualsevol autocrítica.

Estan tips de la presa de decisions forçades per l’impacte emocional dels presos i de Puigdemont, de l’absència total de discurs polític en les campanyes espanyola i municipal, més enllà del missatge independentista. "Amb els hiperventilats ja veiem on ens porta aquest missatge", adverteixen aquestes fonts, que es lamenten que Esquerra Republicana els hagi agafat el relleu de l’espai de la moderació i el diàleg sobiranistes i que estigui aconseguint el seu objectiu, que no és cap altre, alerten, que el de fer desaparèixer el PDECat.

L’enuig és monumental, i el desànim, generalitzat, fins al punt que el treball de les bases territorials se centra aquests dies a evitar desercions i intentar mantenir unit al partit. La denúncia inclou la Crida Nacional per la República, creada per Puigdemont i alguns dels seus fidels. Una "fantasmada", un "instrument fallit que s’està desfent", descriuen les bases neoconvergents.

Balanç de danys

El PDECat preveu perdre tres de les quatre diputacions provincials i nombrosos consells comarcals. "Només hem resistit allà on els nostres alcaldes han fet campanya amb un missatge municipalista, no parlant només d’independència", descriuen aquestes bases, i citen casos com el de ReusFigueres i Martorell.

Una de les primeres mesures que demostraran aquest atipament és la decisió de forjar pactes municipals, si convé, amb el PSC, malgrat el discurs oficial en ciutats com la de Barcelona, d’evitar tant sí com no acords amb "els partits del 155". "Això s’ha acabat; a cada ajuntament farem el que ens convingui", avancen. Això serà així en ciutats com Calella i Premià de Mar, entre d’altres.

Notícies relacionades

Una altra de les conseqüències possibles és la convocatòria d’un congrés extraordinari "sempre que no sigui per repetir el caos de l’any passat", adverteixen. Un congrés o un consell nacional per recuperar el discurs polític de centre i forjar un lideratge orgànic i un altre de polític. Artur Mas pot ser qui "recusi" el partit i qui s’enfronti, si és necessari, a Puigdemont. El o la líder electoral és una incògnita. La revolució interna és urgent, perquè, assumeixen, "si demà es convoquessin eleccions catalanes, ens desfaríem".

La voluntat d’aquestes bases és la d’assumir el nom Junts per Catalunya ("és una altra manera de dir Convergència"), unir tots els sectors ("estem tan malament que no sobra ningú") i assumir que en les pròximes eleccions l’espai s’ha reduït, però estarà reunificat.