"UNA BARCELONA D'ESQUERRES"

Colau: «En cap cas iniciaré una negociació amb Valls o Artadi»

La número u de BComú i actual alcaldessa de Barcelona ha assegurat que les forces d'esquerres tenen la "responsabilitat històrica" d'entendre's

zentauroepp48382016 colau190530100220

zentauroepp48382016 colau190530100220 / Quique Garcia

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Barcelona en funcions, Ada Colau, ha assegurat, en una carta remesa a EL PERIÓDICO, que "en cap cas" iniciarà una negociació amb Manuel Valls o Elsa Artadi, els caps de llista de Ciutadans i JuntsXCat, respectivament. 

L’encara alcaldessa ha defensat una Barcelona d’esquerres unida davant l’extrema dreta i el discurs de l’odi i, per a això, ha assegurat que serà necessària una entesa entre les esquerres.

Aquest és l’article íntegre: 

Barcelona ha sigut tradicionalment una ciutat d’esquerres, des de les primeres eleccions democràtiques, excepte en el mandat 2011-2015, a l’ajuntament s’han configurat sempre majories d’esquerres, amb coalicions o amb governs en solitari i suports externs. Novament,les eleccions del 26 de maighan donat una majoria històrica a les esquerres, amb 28 de 41 regidors al Consell Municipal. De fet, es tracta de la majoria més important numèricament de les esquerres des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, superant el màxim de 27 regidors de 1979.

Els resultats de les últimes eleccions són clars en vots, el 60% de l’electorat ha votat partits progressistes, i en nombre de representants: 10 ERC, 10 Barcelona en Comú i 8 el PSC. També ho són en la seva distribució territorial ja que hi ha sis districtes on ha guanyat BComú; dos on ho ha fet ERC; un, el PSC, i un, Valls/Cs. Davant d’aquesta claredat en els resultats, el mateix diumenge de la nit electoral vaig explicar que s’obria una oportunitat històrica per a la ciutat: l’oportunitat de configurar un gran pacte ampli de les esquerres barcelonines per, conjuntament, construir un projecte de ciutat compartit, aportant cadascú la seva trajectòria i els seus matisos i posant Barcelona al centre de les nostres prioritats.

Un Govern transversal i progressista

Des del principi del mandat passat, he estat oferint a les forces d’esquerres un Govern de coalició ampli. Això no ha sigut possible, per diferents estratègies de partit i per un context català i estatal convuls. Certament, no es pot obviar que vivim un context molt complex a escala nacional, amb líders socials i polítics presos injustament i per la judicialització de la política, que sempre he denunciat i no deixaré mai de fer-ho. Però alhora, Barcelona com a capital de Catalunya pot fer un gran servei al país configurant un Govern transversal i progressista que obre noves oportunitats al diàleg, com una manera de superar un conflicte enquistat i que ha d’acabar en qualsevol dels casos amb una votació. També en aquest sentit apostem per superar els vetos entre forces progressistes i trobar solucions polítiques en lloc de judicials.

Sabem, per l’experiència dels últims quatre anys, que els grans acords de ciutat els podem construir conjuntament les forces d’esquerres. Ho hem fet quan hem acordat la regulació dels allotjaments turístics, la creació d’una elèctrica pública, d’un dentista municipal, la connexió del tramvia i l’obligació als promotors privats de destinar una de cada tres vivendes noves a vivenda assequible. També teniml’experiència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona on hem governat conjuntament els comuns, el PSC i ERC, i on hem acordat polítiques molt importants en qüestions com la mobilitat i la reducció de tarifes del transport o la reducció del preu de l’aigua, entre d’altres.

Totes aquestes polítiques només les podem fer quan pactem les esquerres, perquè tenim models de ciutat que tenen moltes coses en comú i, col·laborant, podem desenvolupar polítiques que milloren la vida de la majoria de la gent. És per això que sempre he repetit, que en cap cas iniciaré una negociació per a un acord amb el Sr. Valls o la Sra. Artadi, ja que representen models de ciutat antagònics al que hem estat impulsant des del Govern durant els últims quatre anys.

Referent de ciutat valent, progressista i feminista

Notícies relacionades

Tenim per endavant també una oportunitat de continuar mostrant al món que davant els discursos de l’odi i l’avenç de l’extrema dreta hi ha esperança i que es respon amb la defensa dels drets humans i amb feminisme. Les respostes als grans reptes que compartim les ciutats globals com l’emergència climàtica, la pressió especulativa o la desigualtat social, seran més valentes si les liderem des d’un Govern ampli d’esquerres que si es lidera des de la dreta o amb la dreta. Tenim, per tant, l’oportunitat de mantenir Barcelona com a referent internacional de ciutat valenta, progressista i feminista afegint al recorregut que ja hem fet les propostes de les tres formacions que sumem els 28 regidors dels partits d’esquerres barcelonins.

Per tot això, plantejo que les forces d’esquerres tenim la responsabilitat històrica i gairebé l’obligació d’entendre’ns entre nosaltres. El 15 de juny vinent es constitueix el nou Consell Municipal i s’aprova la investidura de qui ha d’encapçalar el nou Govern de la ciutat. Tenim prou temps per, amb calma, rigor i posant sempre els interessos de la ciutat per davant, reconstruir confiances fetes malbé per massa temps de retrets, aixecar vetos i posar-nos a treballar en positiu pensant en el que ens uneix, en els reptes que tenim com a ciutat i les respostes que volem donar. Fem-ho conjuntament, com la ciutadania ens ha demanat.