04 juny 2020

Anar al contingut

un vot en contra del PNB

La Mesa del Senat suspèn Raül Romeva, d'ERC.

La inhabilitació del senador d'ERC haurà de ser indefinida fins que no canviï la seva situació

El Periódico / Agencias

La Mesa del Senat suspèn Raül Romeva, d'ERC.

Javier Lizon

La Mesa del Senat ha acordat aquest dimecres suspendre el senador d’ERC Raül Romeva en els seus drets i deures parlamentaris en aplicació de l’article de la Llei d’Enjudiciament Criminal que preveu aquesta mesura per a aquells càrrecs públics processats per rebel·lió i en presó preventiva. 

La decisió de l’òrgan de govern de la Cambra alta ha comptat amb el vot negatiu d’Imanol Landa, del PNB, i es produeix després de valorar l’informe dels lletrats, que considera "indubtable" que al parlamentari se li pot aplicar el mateix article que va permetre suspendre als quatre diputats catalans presosOriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez.

El polític ha lamentat que l’"autoritarisme torni a guanyar la política i la democràcia", en un missatge de Twitter.

Romeva, que es troba en presó preventiva pel judici al procés, va obtenir un escó al Senat després de presentar-se com a cap de llista d’ERC el 28 d’abril, quan es van celebrar les eleccions generals. El 21 de maig, quan es va constituir la Cambra alta, va jurar el seu càrrec com a senador, i dilluns passat –dos dies abans que la Mesa hagi decidit suspendre’l– es va presentar de manera oficial la formació del grup parlamentari d’ERC, al qual pertanyia Romeva.  

Conseqüències per al grup propi

La decisió, anunciada per la vicepresidenta primera de la Cambra alta, Cristina Narbona, suposa que ERC perd un dels seus 13 senadors, dels quals havia cedit quatre a Junts per Catalunya (JxCat) perquè pogués formar grup parlamentari propi.

Tot i que el nombre mínim de senadors exigit pel reglament per conformar grup és de deu representants, ERC aconseguia en principi arribar a aquest llindar al sumar als nou restants el senador d’EH-Bildu Gorka Elejabarrieta. 

Processat per rebel·lió

L’informe dels serveis jurídics del Senat remarcava que "per a l’eventual suspensió del senador Raül Romeva no procedeix l’aplicació de l’article 22.6 del Reglament del Senat", el que exigeix que la cambra aprovi un suplicatori a petició del Tribunal Suprem, per veure-ho "de difícil encaix amb la doctrina que estableixi el Suprem". Per això, l’informe conclou que "es pot deduir que és indubtable que el senyor Romeva segueix acusat del delicte de rebel·lió en el judici oral que es desenvolupa a la Sala Segona i que es troba en situació de presó preventiva".

"La conseqüència automàtica és que continua sent-li plenament aplicable la previsió continguda a l’article 384 bis Lecrim, com té declarat el magistrat instructor de la causa", prossegueix l’informe, que conclou que "sembla que la suspensió ha de tenir un caràcter indefinit" fins que es produeixi "una variació de la situació" de Romeva que determini la no aplicabilitat del 384 bis de la Lecrim.

Igual que el Congrés

La interpretació dels serveis jurídics del Senat coincideix, així, amb la dels del Congrés, per la qual divendres passat la Mesa de la Cambra baixa va acordar donar per "automàticament suspesos" els diputats de Junts Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull i al d’ERC Oriol Junqueras. Els dos grups han presentat sengles escrits demanant la reconsideració de la decisió, i la Mesa haurà d’estudiar-los en la seva pròxima reunió, aquest dijous, o en una de posterior si, d’acord amb el Reglament, ha de pronunciar-se primer la Junta de Portaveus.

Aquell dia, la Mesa del Congrés va acordar donar per "automàticament suspesos" els diputats de Junts Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull i el d’ERC Oriol Junqueras. Els dos grups han presentat sengles escrits demanant la reconsideració de la decisió, i la Mesa haurà d’estudiar-los en la seva pròxima reunió, aquest dijous, o en una de posterior si, d’acord amb el Reglament, ha de pronunciar-se primer la Junta de Portaveus.