DESPRÉS DELS MALS RESULTATS DE PODEM

Sánchez aconsella a Iglesias que reconsideri la coalició

El president del Govern ha insistit que a la UE no es comprèn que un partit com Ciutadans "es recolzi en la ultradreta per formar governs»

undefined48370621 spain s prime minister pedro sanchez arrives for a european 190528215903

undefined48370621 spain s prime minister pedro sanchez arrives for a european 190528215903 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha aconsellat aquest dimarts als líders de Ciutadans, Albert Rivera, i de Podem, Pablo Iglesias, que "reconsiderin les seves estratègies" després dels comicis europeus, municipals i autonòmics de diumenge, en què va tornar a guanyar el PSOE.

En declaracions a la seva arribada al Consell Europeu, Sánchez ha demanat així a Rivera que retiri el cordó sanitari al PSOE, però també li ha advertit que "a Europa no s’entén que un partit que s’autodefineix com a liberal es recolzi en la ultradreta per formar governs", en al·lusió a Vox.

I a Iglesias, que demanava un Govern de coalició i ser ministre, Pedro Sánchez l’ha instat també a reconsiderar el seu plantejament i ha advertit que ara, després dels resultats de diumenge, defensa fins i tot amb més convicció governar sol, amb un Executiu "obert, progressista" i amb independents, com va passar després de la moció de censura.

Contradiccions

En les seves declaracions prèvies a la reunió informal que fan els caps d’Estat i de Govern de la UE per analitzar els comicis europeus i començar a parlar del repartiment institucional, Sánchez no ha volgut respondre de forma explícita als periodistes sobre si ha parlat amb el president francès, Emmanuel Macron, de la posició que està tenint Ciutadans a Espanya.

I després d’assegurar que és "molt respectuós amb les polítiques que puguin seguir altres famílies", Sánchez ha insistit que a la UE no es comprèn que un partit com Ciutadans "es recolzi en la ultradreta per formar governs; ni a Andalusia ni en altres llocs".

"Hi ha una contradicció molt important per part del partit del senyor Rivera", ha conclòs.

Però sobretot ha insistit a reclamar a Rivera el que ja va demanar diumenge a la nit, que retiri el "cordó sanitari" al PSOE, perquè és el partit pel qual han apostat majoritàriament els espanyols.

El cap de l’Executiu ha assenyalat que els espanyols han parlat a les urnes en quatre ocasions, una en les generals el 28 d’abril i tres més diumenge en europees, municipals i autonòmiques, i en tots aquests casos "volen clarament que el Partit Socialista lideri els seus governs".

Reconsiderar estratègies

Per tot això, per Sánchez, "més enllà" de la dialèctica electoral, "totes" les forces polítiques han de reconsiderar les seves estratègies i garantir "dues coses fonamentals": L’"estabilitat" de les institucions i que els governs regionals i municipals "no descansin en formacions antieuropeistes i d’ultradreta.

I ha de reconsiderar també la seva posició, segons l’opinió del líder socialista, Pablo Iglesias, que va patir una dura clatellada diumenge amb una caiguda de vots en tots els comicis.

"Insisto, tots hem de reconsiderar les nostres estratègies després del que ha passat el 26 de maig, tots", ha repetit al ser preguntat per Podem.

Notícies relacionades

I ha remarcat que "l’important és l’estabilitat", que veu possible amb un Govern liderat pel PSOE, obert i progressista en què no es miri "el carnet polític" dels membres, sinó el que comparteixen, i que compti també amb "independents de reconegut prestigi incorporats al Govern".

"És la línia en què continuem treballant, és més, amb més convicció perquè els ciutadans han validat aquesta perspectiva i aquesta orientació de govern", ha acabat.