Ernest Maragall ofereix govern a JxCat i els comuns

El republicà veu "inversemblant" un pacte entre Colau, Collboni i Valls per l'alcaldia

ERC, eufòrica, proclama que són "el primer partit de Catalunya"

zentauroepp48354051 erc190527124848

zentauroepp48354051 erc190527124848 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

Ernest Maragall va oferir aquest dilluns a Junts per Catalunya i els comuns entrar a formar part del futur govern municipal, que ell encapçalaria. Segons Maragall, la sintonia en la defensa de la “democràcia i la igualtat social” justifiquen un oferiment que ja va fer a l’inici de campanya i que va tardar pocs segons a ser rebutjat tant per postconvergents com per postecosocialistes.

De fet és aquesta animadversió la que, segons el mateix republicà, fa que la proposta tingui poques aparences d’èxit. “Sembla que hi ha actituds irreconciliables en els extrems”, va comentar Maragall autoatorgant-se el rol de la centralitat entre les forces catalanes.

Maragall es va mostrar molt poc preocupat que es gesti una aliança de partits perdedors, entre els comuns, el PSC i la llista de Valls, que li pugui arrabassar l’alcaldia. “És una aliança que no té ni recorregut ni solvència política” va asseverar en al·lusió a les òbvies discrepàncies sobre tots els temes entre Ada Colau i el francoespanyol. "Hi ha una heterogeneïtat tan gran que la fa inversemblant", va rematar.

L’alcalde ‘in pectore’ també va explicar que havia mantingut una conversa amb Colau la nit electoral en la qual “òbviament sense negociar res” sí que es van citar a dialogar. La base d’aquest diàleg, ja es veurà si ampliable, és la lluita “pel retorn dels exiliats, la llibertat dels presos i un referèndum d’autodeterminació”. L’alcaldable va reconèixer, amb tot, que potser es veu abocat a governar en solitari davant la falta de recolzaments.

Treure pit

La lectura de partit la va donar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. Va dir que els republicans són “la primera força de Catalunya” donada la seva victòria en el còmput global dels comicis locals, amb més de 800.000 vots i 3.107 regidors, fet que suposa un increment d’un 30% del nombre de regidors.

Sobre les europees, Vilalta va esquivar el tercer lloc d’Oriol Junqueras després de Carles Puigdemont i Javi López per quedar-se, òbviament, en la dada positiva: “Hem obtingut el millor resultat en unes europees”, va assenyalar Vilalta, primer, i la número 2 de la llista al Parlament Europeu, Diana Riba, després.

Notícies relacionades

El 2014, els republicans van guanyar els comicis (els primers en gairebé 75) amb poc més de 600.000 vots. En aquesta ocasió en van sumar 700.000.

Tot aquest paquet del 26-M, ve a dir Vilalta, s’ha d’ajuntar amb la victòria a Catalunya en els comicis generals del 28-A.