Junqueras demana a la Mesa del Congrés que reconsideri la suspensió dels diputats presos

ERC acusa Batet d'haver-se "extralimitat" i argumenta que no es donen les condicions previstes per llei per suspendre'ls

zentauroepp48257432 junqueras rufian190521101820

zentauroepp48257432 junqueras rufian190521101820 / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
ACN

ERC ha presentat un escrit a la Mesa del Congrés, que acusa d’haver-se "extralimitat" en l’exercici de les seves funcions, en què demana a l’òrgan que presideix Meritxell Batet que reconsideri la seva decisió de suspendre els quatre diputats independentistes presosOriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. La Mesa va acordar aquest divendres suspendre els quatre diputats presos acusats de rebel·lió en la causa del procés, una mesura presa amb l’aval dels lletrats de la Cambra, a la qual no obstant es va oposar Unides Podem.

El document, que està firmat pel líder d’ERC, Oriol Junqueras, i pel portaveu dels republicans a la Cambra baixa,  Gabriel Rufián, argumenta que la suspensió no és aplicable ni d’acord amb l’article 21 del Reglament del Congrés, perquè el Tribunal Suprem no ho avala, ni d’acord ambl’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal perquè la petició que van fer en el seu moment diputats del PP, Cs i Vox no feia referència a aquesta normativa.

Els republicans també exigeixen Batet que “adopti de forma immediata les mesures necessàries per garantir els drets i les prerrogatives d’Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull”. Si no ho fa, avisa ERC, “es podria vulnerar el dret de participació i de representació política" d’acord amb l’article 23 de la Constitució i el 3/p1 del Conveni Europeu de Drets Humans.

Els arguments

En aquest sentit, l’escrit d’ERC avisa que la Mesa del Congrés és “l’òrgan rector de la Cambra baixa” i indica que l’article 21 del Reglament no és aplicable en aquest cas perquè estableix que per suspendre un diputat que estigui en presó preventiva fa falta que la interlocutòria judicial de processament sigui ferma i que la Cambra “hagi concedit l’autorització objecte d’un suplicatori”, un extrem que segons ERC no s’ha donat.

Així mateix recorda que el 21 de maig passat, coincidint amb el dia que els presos electes van prendre possessió dels seus càrrecs de diputats, es van presentar tres escrits –un de Santiago Abascal (Vox), un altre d’Albert Rivera i 55 diputats de Cs, i un altre d’Agustín Almodóbar i de 45 diputats del PP– que demanaven la suspensió dels diputats independentistes presos d’acord amb l’article 21 1.2 de la Cambra. “No demanaven l’aplicació de l’article 384 bis de la Llei d’Enjuiciament Criminal”, remarca el text d’ERC.

També assenyala que ni la interlocutòria del Tribunal Suprem del 14 de maig ni l’escrit del president de la sala segona del Suprem, emès el 23 de maig, estableix que aquests diputats hagin de quedar suspesos d’acord amb l’article esmentat.

Notícies relacionades

“La Mesa s’ha extralimitat en l’exercici de les seves funcions d’acord amb l’article 31 del Reglament al donar aplicació a una norma de naturalesa processal sense que hi hagi hagut cap comunicació a la Cambra per part de l’òrgan jurisdiccional que està coneixent el procés”. "S’ha atorgat, doncs, facultats jurisdiccionals que de cap manera li corresponen d’acord amb l’establert reglamentàriament", afegeix el text. 

L’escrit firmat per Junqueras recorda que els diputats van prometre acatar la Constitució el 21 de maig i van adquirir la condició plena de diputats i remarca que l’article 12 del Reglament del Congrés estableix que “el president del Congrés, una vegada tingui coneixement de la detenció d’un diputat o de qualsevol actuació judicial que pugui obstaculitzar l’exercici del seu mandat, ha d’adoptar de forma immediata totes les mesures que siguin necessàries per salvaguardar els drets i les prerrogatives de la Cambra i dels seus membres”. En aquest sentit, reclama a Batet que d’acord amb aquesta disposició intervingui i apliqui “immediatament” aquestes mesures.