LA NOVA LEGISLATURA

Sánchez mou les seves peces

El 'no' del Parlament a Iceta força el president a activar una alternativa al Senat

Carmen Calvo i Margarita Robles són els favorits per presidir el Congrés dels Diputats

undefined48176763 grafcan3542  las palmas de gran canaria  16 05 2019   el pre190516185108

undefined48176763 grafcan3542 las palmas de gran canaria 16 05 2019 el pre190516185108 / Elvira Urquijo A

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Diuen que no s’ho esperaven. Creien que tot era una "fanfarroneria" d’ERC en la seva pugna amb Junts per Catalunya per l’hegemonia de l’independentisme. Confiaven que, al final, els republicans, que han lluït un perfil més pragmàtic en els últims temps davant els postconvergents, no impedirien que Miquel Iceta fos designat senador pel Parlament per després presidir la Cambra alta. Els socialistes admeten que haurien d’haver desconfiat molt més, sobretot en vista de l’episodi dels Pressupostos, quan l’independentisme va votar en contra de la seva tramitació, empenyent l’avanç electoral. Però ara que el veto a Iceta s’ha consumat, Pedro Sánchez es veu obligat a tornar a moure les seves peces, en un escenari que dona interrogants sobre la seva possible investidura després de les eleccions del 26 de maig.

La primera, al Senat, que es constituirà dimarts que ve, juntament amb el Congrés. En la direcció del PSOE estudien dues opcions. Assumir que el primer secretari del PSC no presidirà aquesta cambra suposadament territorial i proposar un substitut, en el cas del qual l’exministra Cristina Narbona torna a sonar com a favorita. O bé continuar entaulant aquesta batalla, a través del recurs d’empara al Tribunal Constitucional presentat pels socialistes catalans, on es demana com a mesura cautelar la suspensió del rebuig del Parlament a Iceta. Si els magistrats ho resolen ben aviat, assenyalen alguns socialistes, es podria proposar un altre dirigent com a president interí del Senat, a l’espera que el líder del PSC fos finalment nomenat.

Sánchez ha de prendre una decisió amb rapidesa. Aquest divendres es reunirà l’executiva del PSOE, on està previst que s’aprovin els seus candidats a les taules de les dues cambres. En la del Congrés, el repartiment està clar: el PSOE tindrà tres llocs; el PP, Cs i Podem, dos cada un.  

Les ministres

Tres són els noms que més sonen per presidir el Congrés: Carmen Calvo, Margarita Robles i Meritxell Batet. La vicepresidenta del Govern és qui més consens suscita, però la seva marxa a la Cambra baixa plantejaria a Sánchez el problema d’elegir un recanvi. Aquí algunes fonts assenyalen la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, que així tindria un bon aparador per després optar al lideratge del socialisme andalús. L’altra favorita és Robles, ministra de Defensa, el nom de la qual també sona per al Tribunal Constitucional.

I després hi ha Batet. La titular de Política Territorial havia aparegut a les quinieles, però després, amb la candidatura d’Iceta al Senat, va deixar de fer-ho, a l’haver-hi ja un dirigent del PSC en disposició de presidir una cambra. Ara Batet torna al primer pla, però fonts socialistes ho descarten. "No la impulsarem com a reacció al veto d’ERC –assenyalen–. En política mai pots anar al compàs del teu adversari".

De la mateixa manera, en el PSOE rebutgen que el diàleg iniciat després de la moció de censura, a través de les reunions bilaterals entre l’Estat i la Generalitat, hagi de canviar. "Veten a Iceta perquè no volen solucions, sinó viure del conflicte –va dir Sánchez en un míting a Las Palmas. Els donaré una mala notícia: hi haurà solucions, convivència, fraternitat i concòrdia".

Notícies relacionades

Els socialistes assenyalen que el rebuig del líder del PSC tindrà conseqüències, sobretot, al Parlament, on es necessiten majories reforçades per a nomenaments com el del nou Síndic de Greuges. Els acords territorials entre l’Executiu i el Govern es continuaran explorant com fins ara. Però per a això hi ha d’haver una investidura, i aquí ERC torna a ser indispensable. Sánchez, en principi, necessita l’abstenció d’almenys un diputat republicà, una cosa que en l’entorn del president es dona per segur que aconseguirà. Perquè ERC, assenyalen, no forçarà una repetició electoral.

La incògnita, en qualsevol cas, no aclarirà fins després dels comicis del 26 de maig. Paradoxalment, Sánchez afronta la convocatòria en millor posició després del revés que ha suposat el veto a Iceta. El mantra del "pacte ocult" amb l’independentisme, que repeteixen el PP i Cs, s’ha desinflat encara més", conclou el PSOE.