CANDIDATURA DE JXCAT

Un jutge decideix avui si Puigdemont pot presentar-se a les eleccions europees

La fiscalia dona la raó a l'expresident i avala la seva candidatura al 26-M

Afirma que no se'l pot excloure «tot i la seva situació judicial de rebel·lia» davant el veto de la Junta Electoral

zentauroepp47415100 imatge de fam lia de l expresident carles puigdemont  toni c190319090214

zentauroepp47415100 imatge de fam lia de l expresident carles puigdemont toni c190319090214

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Carles Puigdemont va rebre aquest divendres un important recolzament en la seva guerra contra la Junta Electoral Central (JEC) per presentar-se a les eleccions europees. La Fiscalia de Madrid va assegurar que la prohibició que pesa sobre l’expresident, Toni Comín i Clara Ponsatí “vulnera el seu dret fonamental de sufragi passiu”. En conseqüència, demana que s’estimi el seu recurs i que puguin encapçalar la llista de Lliures per Europa –la marca que ha elegit en aquesta ocasió Junts per Catalunya– en els comicis del 26 de maig.

La decisió acosta de nou la possibilitat que Puigdemont i Oriol Junqueras es mesurin a les urnes per l’hegemonia dins de l’àmbit de l’independentisme, en el que seria una de les batalles polítiques més interessants de les eleccions europees. En primera instància, la JEC havia impedit aquesta contesa, perquè va estimar que la candidatura de l’expresident era “una burla” i el va excloure juntament amb els seus dos exconsellers. A JxCat sostenen que un jutge –ells han presentat el recurs davant dels jutjats 2, 9 i 21 de Madrid, i davant del Suprem– ha de prendre una decisió aquest dissabte.

La principal objecció que els posava la JEC és que incomplien la normativa electoral, perquè era “notori” que no residien a les localitats catalanes on estan empadronats. En una resolució que va aixecar una gran polèmica, perquè incloïa quatre vots particulars dissidents –entre ells el del president i el vicepresident de l’organisme–, la JEC afirmava que la inscripció en el cens constituïa un «requisit indispensable» per exercir el dret al sufragi actiu, però també al passiu.

Sufragi passiu

Ara, la Fiscalia de Madrid s’alinea amb aquests vots particulars per estimar que la resolució de la Junta Electoral s’equivoca quan equipara els dos sufragis. El Ministeri Públic recorda que la llei “no contempla cap condicionant ni restricció” al sufragi passiu, excepte que hi hagi una sentència ferma, i remarca que es tracta d’un dret fonamental i que s’ha “d’optar per la interpretació més favorable”.

JxCat va rebre la notificació de la JEC l’últim dia hàbil per inscriure la candidatura a les europees. Va anunciar que substituïa Puigdemont, Comín i Ponsatí per l’advocat Gonzalo Boye, l’exalcalde Xavier Trias i la mediàtica Beatriz Talegón, però que ho feia de forma “provisional” fins que es resolgués el seu recurs. Fins al punt que a les paperetes per a fora de Catalunya de Lliures –les europees són unes eleccions de circumscripció única– el logo de la candidatura és la cara de Puigdemont.

Eventual detenció

En el text de la fiscalia no s’omet que Puigdemont i els seus companys estan fugits de la justícia espanyola, però s’afirma que “no hi ha cap norma que impedeixi que puguin efectivament” intentar votar “en la mesa electoral que els assigna el cens”. Tot i que s’afegeix: “Sense perjudici, com és natural, que a l’intentar fer-ho i abans d’aconseguir-ho siguin detinguts com a conseqüència de la seva situació judicial de rebel·lia”.

Notícies relacionades

I també dona la raó als dirigents independentistes pel que fa al fet que la Junta Electoral no va impedir a alguns dels polítics que estan sent jutjats al Tribunal Suprem per impulsar el referèndum de l’1-O presentar-se a les eleccions generals.

La posició de la fiscalia es va conèixer just abans que comencés una manifestació a Barcelona contra el veto a Puigdemont i als seus companys, impulsada pels principals partits i associacions independentistes. Hi va haver reaccions en diverses direccions: des de la d’Ernest Maragall, que va acollir amb “esperança” la intervenció del Ministeri Públic, fins a la de l’ANC, que va assegurar que l’exclusió de l’expresident podria suposar l’“anul·lació de les eleccions”. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va celebrar la notícia, i el president de la Generalitat va aprofitar per carregar contra la Junta Electoral Central: “Imagineu si era aberrant la resolució de la JEC que la fiscalia dona la raó a Puigdemont”.