ELECCIONS 28-A

L'històric triomf d'ERC tenyeix de groc el mapa de Catalunya

La seva victòria a totes les províncies excepte Barcelona avala l'estratègia pragmàtica de Junqueras

El PSC queda segon i la llista de Puigdemont evita la patacada per Girona i Lleida

zentauroepp47943731 rufian erc190428234948

zentauroepp47943731 rufian erc190428234948

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Oriol Junqueras va animar els seus militants en l’últim missatge de la campanya a «tenyir de groc el mapa de Catalunya». Doncs bé: Esquerra Republicana va aconseguir aquest 28-A una victòria històrica. Es va imposar per primera vegada en unes eleccions generals des de 1977, amb fites com el triomf que aconsegueix a la ciutat de Barcelona. Els republicans van guanyar amb claredat a Tarragona, Girona i Lleida, i només un escó els va separar del PSC a la província de Barcelona, que va tornar a mans socialistes després que En Comú Podem els escombrés el 2016.

Amb més d’un milió de vots i gairebé un 25% de recolzament, Junqueras, empresonat des de fa més d’un any, veu com els electors premien la seva estratègia pragmàtica, per sobre del pols a l’Estat que promovia Carles Puigdemont des de Waterloo. A més de doblar amb els seus 15 diputats el resultat dels seus principals rivals per l’hegemonia de l’independentisme –JxCat se’n queda set, un menys dels que tenia–, la distribució molt més homogènia del vot a ERC dona la raó al seu líder quant a la necessitat que els seus missatges incidissin en l’àrea metropolitana de Barcelona.

El PSC, que segons les enquestes es disputava la victòria amb ERC, es va quedar a un punt i a 50.000 vots dels republicans, tot i que amb tres escons menys. Però els socialistes trenquen la tendència a la baixa que es va iniciar el 2011, i contribueixen al triomf de Pedro Sánchez com en la bona època del partit. A més, recuperen el diputat per Lleida i tornen a tenir representació a totes les circumscripcions. Guanyen gairebé 400.000 vots respecte a les eleccions del 2016, i es converteixen en el partit que més creix.

Alleujament a JxCat i En Comú Podem

El tercer i el quart classificat, En Comú Podem i JxCat, tenen mals resultats sobre el paper, però respiren alleujats perquè salven els mobles contra els pronòstics. Amb gairebé 600.000 vots i a prop del 15% de recolzament, la llista que encapçalava Jaume Asens es deixa cinc diputats –en passa de 12 a set– i es queda a uns centenars de paperetes d’obtenir representació a Girona. A Barcelona passen de guanyar a ser tercera força, però continuen conservant mig milió de vots.

Notícies relacionades

Quant a JxCat, perd clarament la batalla amb ERC pel lideratge de l’independentisme, i continuarà sense tenir grup propi al Congrés. Però els seus set diputats –repartits de forma desigual, perquè són segona força a Girona i Lleida i cinquena a Barcelona– els van suposar un bàlsam, perquè les enquestes els auguraven un daltabaix. «Ens donaven dos o tres diputats, i n’hem tret set, en unes condicions dificilíssimes», va resumir Puigdemont des de Bèlgica.

A la dreta, només va aguantar Ciutadans, que malgrat l’aposta per Inés Arrimadas va repetir els seus cinc diputats del 2016. El PP va patir una patacada sense precedents, en la línia de la resta d’Espanya: a penes va poder retenir un dels seus sis escons, el que ocuparà Cayetana Álvarez de Toledo. Vox va aconseguir un representant per Barcelona, però, amb un resultat de poc més del 3% a tot Catalunya, l’empenta de l’extrema dreta es va quedar molt lluny del que va obtenir en altres zones.