RESULTATS OFICIALS

Els directors de campanya del PP i Podem no aconsegueixen escó

zentauroepp47521407 javier maroto190327112959

zentauroepp47521407 javier maroto190327112959 / Nico Rodriguez

2
Es llegeix en minuts

Els resultats de les eleccions generals han suposat una clatellada per als directors de campanya del PP i de Podem, Javier Maroto i Juanma del Olmo, respectivament, ja que tots dos s’han quedat sense els escons a què aspiraven per les circumscripcions d’Àlaba i Valladolid.

Maroto és un dels dirigents del PP en qui més s’ha recolzat el líder de la formació, Pablo Casado, des que va arribar a la presidència del partit. El va nomenar responsable d’Organització, i per tant, encarregat de la coordinació a escales autonòmica i provincial als populars.

L’exalcalde de Vitòria es va incorporar a la direcció nacional del PP de la mà de Mariano Rajoy l’estiu de 2015, i ho va fer precisament al costat de Pablo Casado.

Les designacions de tots dos eren la mostra del canvi de discurs i d’estratègia que el llavors president del Govern i del PP volia imprimir en un context en el qual els nous partits, Podem i Ciutadans, estaven acaparant el protagonisme de l’espai mediàtic i col·locant els seus missatges a l’agenda política.

Vicesecretari de comunicació

Maroto va ser designat vicesecretari d’Acció Sectorial, i entre la seva comesa figurava la pretensió de renovar el missatge del PP en l’àrea social. Casado va assumir la Vicesecretaria de Comunicació.

Després de la marxa de Rajoy, el PP es va enfrontar a un procés de primàries a les quals es van presentar diversos candidats, tot i que tres amb opcions d’assolir el lideratge del partit: Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal i Casado. Maroto, des del principi, es va alinear amb ell.

Després de la seva sorprenent victòria, el nou líder del PP va situar Maroto com a número tres de la formació, i quan va arribar la convocatòria electoral, li va anomenar director de campanya. El vitorià, durant aquestes setmanes, ha sigut un dels rostres visibles del PP en àmbit nacional i ha acudit a diversos debats i entrevistes.

El PP va obtenir un escó a Àlaba en les anteriors eleccions de 2016, precisament el de Maroto, i ara l’ha perdut. En aquesta circumscripció els quatre diputats a repartir han recaigut en el PNB, PSE, Unides Podem i Bildu. Els populars, de fet, s’han quedat sense representació parlamentària a les tres províncies basques.

Afins a Iglesias

Per la seva part, Juanma del Olmo, responsable de Comunicació del partit, ha sigut durant aquests anys un dels càrrecs més pròxims i afins a Pablo Iglesias.

Tot i que la coordinació de la campanya s’ha col·legiat en gran manera, Del Olmo ha sigut una de les persones que més ha influït en les decisions i en l’estratègia a adoptar, per exemple, en els dos debats televisats als quals va anar Iglesias.

Notícies relacionades

Avui mateix, el candidat de la formació morada a la Presidència del Govern ha escrit al seu compte de Twitter que la que va acabar divendres havia sigut la “millor campanya” de l’organització (les dues anteriors les va dirigir Íñigo Errejón).

En aquestes eleccions, Del Olmo s’ha presentat com a número 1 per Valladolid, però Unides Podem no ha aconseguit escó; és més, ha quedat a zero a Castella i Lleó.