JxCat tracta de tapar el mal resultat recalcant el creixement de l'independentisme

La postconvergència assumeix la victòria de la via pactista d'Esquerra

L'autocrítica, existent, queda congelada fins després de les municipals

zentauroepp47943892 barcelona 28 04 2019 elecciones generales 2019 la n mero 190429000210 / JOAN CORTADELLAS

zentauroepp47943892 barcelona 28  04 2019  elecciones generales 2019  la n mero 190429000210
zentauroepp47933791 laura borras190428123718

/

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

“Va ser un error evident tombar els pressupostos de l’Estat i propiciar l’avenç de les eleccions generals per part d’ERC i nosaltres, ara no pintem res a Madrid, Esquerra ens guanya, però els seus vots com els nostres passen a ser irrellevants al Congrés”. Aquesta és una de les amargues reflexions autocrítiques a la qual arribava ahir a la nit un destacadíssim dirigent del PDECat, després de confirmar-se un altre descens electoral en el procés de declivi progressiu que pateix la postconvergència en les eleccions generals. De ser un grup parlamentari clau amb 16 escons, a quedar-se amb 7 i amb un percentatge de vot inferior al del 2016, superant només en 20 mil vots Ciutadans i veient-se superats pels taronges a la província de Tarragona i quedant en cinquena posició a la ciutat de Barcelona a un mes de les municipals. I una dada significativa: Vox va superar JxCat en poblacions com l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà o Sant Vicenç dels Horts.

Comença per a la postconvergència una etapa de serioses reflexions, que es deixarà en sordina perquè no perjudiqui l’estratègia de cara a les eleccions municipals i europees del mes vinent. Però aquí van algunes consideracions internes: “S’imposa la via pactista [d’ERC], no és la nostra via, resignació; Esquerra ha jugat la carta emotiva de Junqueras, la candidatura del Front Republicà ens ha fet molt mal”. Els crítics del PDECat lamentaven que “ERC s’ha convertit en la CDC d’abans, generant pragmatisme”.

L’acritud cap a Esquerra

“Esquerra posarà l’alfombra vermella a Pedro Sánchez, a veure com lideren ara l’independentisme al Congrés”, es lamentaven fonts de l’espai postconvergent. Però a la pregunta de si JxCat s’abstindria en una possible segona volta de la investidura, la resposta tampoc és clara. No hi va haver ocasió de preguntar-ho a la número dos de la llista, Laura Borràs, que va fer una compareixença molt breu poc després de les onze de la nit limitant-se a felicitar els vencedors, el PSOE i ERC, i apuntar que JxCat havia “mantingut” el resultat. “És com un miracle”, va sostenir Borràs agafant-se als auguris de les enquestes.

Notícies relacionades

Puigdemont, en una compareixença de quatre minuts des de Brussel·les no oferta des de la seu electoral de JxCat, es va limitar a felicitar el PSOE i ERC i també JxCat perquè les enquestes eren més pessimistes. “Semblava que estava escrit que no havíem de ser aquí”, va apuntar.

Altres de les conseqüències d’aquest resultat netament negatiu de JxCat tindran a veure amb el Palau de la Generalitat. El president Torra no ha tingut cap protagonisme ni les seves valoracions han sigut ateses, durant aquesta campanya. I si les municipals tampoc són positives per a JxCat –i el poder local és clau en aquest espai polític– la reflexió autocrítica sortirà a dojo des de diferents angles d’aquest espai: Torra, l’ala moderada de la postconvergència, la Crida de Puigdemont i també el poder local.