El futur polític d'Espanya

¿Què passarà després de les eleccions generals del 28-A? Totes les dates i el calendari

El ple d'investidura del nou cap de l'Executiu serà, com a molt aviat, els dies 30 i 31 de maig o bé ja el 4 i 5 de juny

Si s'aconsegueix investir un president a partir del 8 de juny hi podria haver ja nou Govern, si no, s'obrirà un termini de dos mesos per a nous intents

gus9

gus9

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La jornada electoral d’aquest diumenge posa en marxa un procés administratiu i institucional per renovar les Corts Generals i el Govern de la Nació. T’assenyalem les dates clau del calendari d’ara endavant: 

Escrutini i resultats

+ 1 de maig: Comença l’escrutini general en les juntes electorals provincials, que tenen fins al dissabte 4 de maig per completar la seva tasca. És un recompte públic en què ja s’inclouen els vots de l’estranger dels inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA). 

+ A partir del 6 de maig, una vegada resolts tots els recursos, es proclamaran els resultats i les juntes electorals aniran expedint les credencials perquè els diputats i senadors es puguin presentar al Congrés i al Senat per acreditar-se. 

Nou Congrés i Senat

+ 21 de maig: A les deu del matí es constitueixen simultàniament, cadascun a la seva seu, el Congrés i el Senat. És el dia en què els parlamentaris elegeixen els presidents i les Meses de les cambres i prometen o juren la Constitució. 

+ 22 al 24 de maig: Una vegada constituït el Congrés i iniciada la XII Legislatura, el president de la Cambra baixa es desplaçarà aquell mateix dia al palau de la Zarzuela per informar el Rei de les formacions parlamentàries existents. En els dies següents, el cap de l’Estat rebrà els representants polítics en una ronda de consultes per decidir a qui encarrega que se sotmeti a la sessió d’investidura

+ 27 de maig: Al constituir-se el Congrés es va obrir un termini de cinc dies per formar els grups parlamentaris seguint les previsions reglamentàries. La Mesa del Congrés els ha de ratificar entorn del 27 de maig per constituir la Junta de Portaveus, que és l’òrgan que ha d’ordenar el ple d’investidura, quan es convoqui. 

Ple d’investidura

+ Finals de maig o primera setmana de juny: Havent-hi acord entre algunes forces polítiques, es calcula que el ple d’investidura es podria celebrar, com molt aviat, els dies 30 i 31 de maig o bé ja el 4 i 5 de juny.

+ Serà investit president aquell candidat que aconsegueixi la confiança del Congrés per alguna d’aquestes dues vies: en la primera votació sumant la majoria absoluta (176 diputats) o, en una segona oportunitat, 48 hores després, aconseguint més vots a favor que en contra (majoria simple).

Notícies relacionades

a) Segona setmana de juny: Si s’ha aconseguit la investidura en aquestes dates, a partir del 8 de juny hi podria haver ja nou Govern i els seus ministres començaran a comparèixer davant del Parlament per exposar els seus plans. I amb un Executiu a ple rendiment caldria organitzar, sigui al juny o al juliol, la sessió solemne d’obertura de Legislatura, presidida pel Rei. 

b) Segona setmana de juliol: Al contrari, si no s’ha aconseguit la investidura, després de la primera votació fallida comença a comptar un termini de dos mesos per a possibles nous intents. Això implica que, si hi ha un fracàs a principis de juny i si no s’aconsegueix una alternativa viable en els dos mesos posteriors, caldria dissoldre les Corts de nou a l’agost per acabar celebrant eleccions a l’octubre.