CITA AMB LES URNES

JxCat s'enreda amb la prostitució i la gestació subrogada

Borràs evidencia que no coneix el programa electoral de la formació

zentauroepp47872888 les candidates de jxcat m riam nogueras  francesc de dalmase190424191438

zentauroepp47872888 les candidates de jxcat m riam nogueras francesc de dalmase190424191438 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La número dos de JxCat a les generals, Laura Borràs, ha deixat aquest dimecres en evidència davant de les càmeres que no coneix el programa electoral de la seva candidatura, i que ni tan sols s’havia llegit les seves propostes en polítiques de gènere abans d’una roda de premsa sobre aquesta matèria. Durant la conferència, una periodista es va interessar per la posició de la candidatura sobre la prostitució i la gestació subrograda. "No portem res en el programa sobre aquests dos temes, ¿no?", va haver de preguntar en veu baixa al seu equip allunyant-se del micròfon, segons ha revelat la cadena SER. La periodista li va recordar llavors que el programa dels neoconvergents sí que aborda la prostitució, tot i que no la maternitat subrogada.

Per sortir de l’embolic, Borràs i els seus companys de roda de premsa, els candidats Míriam Nogueras (número tres per Barcelona) i Francesc de Dalmases (número sis), van concloure que JxCat ha evitat fixar en el seu programa electoral una posició clara sobre la penalització de la prostitució i la regulació o no de la gestació subrogada perquè considera que són dos assumptes que encara estan en debat en la societat catalana.

Segons Borràs, el feminisme té un debat obert a Catalunya sobre com abordar legislativament la maternitat subrogada, per la qual cosa la marca que apadrina Carles Puigdemont advoca per no decidir encara quina és la seva posició sobre això.

El model suec

De la prostitució sí que se’n parla en el programa, però sense proposar mesures concretes. Els neoconvergents aposten de forma genèrica per "avançar en un marc legislatiu que permeti la seva erradicació", inspirant-se en el "model suec", que està orientat a "evitar la doble victimització de les persones en situaciód’explotació sexual, perseguint i penalitzant la compra de serveis sexuals".

Una vegada evidenciat que no coneixien les seves pròpies propostes, Dalmases va provar de justificar per què el programa és tan inconcret a l’abordar la prostitució. Va adduir que JxCat veu "absurd" posicionar-se en un debat "no resolt" en la societat catalana, ja que la voluntat de la formació és justament traslladar a les institucions el "mandat popular", quan estigui decidit, i no a la inversa.

Igualtat i delictes sexuals

Notícies relacionades

Quant a la igualtat, Borràs va denunciar que el "mur" de l’Estat no permet desplegar la llei aprovada pelParlament, i recorreguda davant del Tribunal Constitucional, ni tampoc avançar en modificacions del Codi Penal. Sobre aquest últim punt, JxCat vol abolir el supòsit d’abús sexual quan ocorri una violació, per a així "anomenar les coses pel seu nom".

La formació proposarà, així mateix, que la violència masclista sigui perseguida d’ofici pel ministeri fiscal, fins i tot si hi ha desistiment per part de la denunciant, i que s’elimini la prescripció dels delictes d’abús sexual en menors. JxCat es compromet, a més, a defensar al Congrés la igualació delspermisos de maternitat i paternitat, sense que puguin ser transferibles.