DIADA DE SANT JORDI

Torra recorda els presos i demana ajuda a la comunitat internacional

"La solució del conflicte és una oportunitat per a la democràcia a tot el món", diu en anglès

discurso-torra / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha recordat aquest dimarts per Sant Jordi els dirigents polítics empresonats i els que es troben a l’exili, i ha demanat en anglès a la comunitat internacional avançar per resoldre el conflicte.

[Segueixi aquí en directe l’última hora de la diada de Sant Jordi]

"La solució del conflicte és una oportunitat per a la democràcia de tot el món", ha remarcat Torra en la seva declaració institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi, que aquest any ha estat marcada pel judici al procés i la campanya de les eleccions del 28-A.

Amb una senyera i una estàtua de Sant Jordi decorada amb roses grogues de fons, Torra ha cridat a "renovar avui, amb més força encara, la lluita pel retorn i la victòria de la llibertat".

El president ha canviat del català a l’anglès per reclamar la comunitat internacional que intervingui en el conflicte, en uns "temps difícils", amb exconsellers del Govern a "la presó o a l’exili per la repressió del Regne d’Espanya". Ha afirmat que Sant Jordi també és una jornada de reivindicació de la llengua, i ha ressaltat que aquest cavaller "encarna l’esperit d’un poble que s’ha batut amb molts dracs, i que no s’ha deixat guanyar mai".

"Demanem una altra vegada a Europa i a la comunitat internacional que s’involucri per resoldre aquest conflicte d’una forma democràtica; no es poden tolerar judicis polítics, una democràcia no pot tolerar que se silenciï la veu de la gent amb amenaces i violència", ha remarcat.

Resposta de Batet

Una de les primeres a respondre-li ha sigut la ministra i número u del PSC per Barcelona en les eleccions del 28-A, Meritxell Batet, que ha dit que el conflicte català és "una crisi interna" i li ha demanat "valentia" per "buscar acords dins del marc constitucional i estatutari".

Batet, per cert, ha triat cinc llibres de poemes per regalar als candidats d’ERC, JxCat, els comuns, Cs i el PPC amb motiu de la Diada de Sant Jordi: "La cultura, els llibres, són una forma per acostar-nos i buscar complicitats", ha assegurat. També ha carregat contra l’apel·lació de Torra la cap de llista de Ciutadans al Congrés per Barcelona, Inés Arrimadas: "Són molt pesats, ni el dia de Sant Jordi", ha dit.

Segons Arrimadas, avui "el protagonista" no ha de ser ni “Carles Puigdemont ni els candidats separatistes", sinó "els llibres, les roses i els catalans". 

Així mateix, la candidata del PP Cayetana Álvarez de Toledo ha retret a Torra la seva apel·lació en plena festivitat de Sant Jordi i ha comparat el nacionalisme amb "la pesta". "La declaració de Torra també pretén contaminar la festa de Sant Jordi (...) Això demostra que el nacionalisme és com una pesta que ho va contaminant i fracturant tot al seu pas", ha assegurat Álvarez de Toledo.

Politització de la justícia

Per la seva banda, el número u d’En Comú Podem per al 28-A, Jaume Asens, ha aprofitat el matí per llançar una proposta de reforma del sistema judicial, perquè el fiscal general de l’Estat sigui escollit per designació parlamentària, per combatre així "la politització de la justícia".

Notícies relacionades

El número dos d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha preguntat als líders del PSOE i del PSC "si poden dormir tranquils i tenen la consciència tranquil·la sabent que hi ha presos polítics que no poden disfrutar de la Diada de Sant Jordi amb les seves famílies i éssers estimats".

La número dos de JxCat al Congrés per Barcelona, Laura Borràs, ha retret aquest dimarts al president del Govern, Pedro Sánchez, que "exclogui" Catalunya i l’ha convidat a venir a aquesta comunitat per constatar que no hi ha cap "problema de convivència".