JUDICI AL PROCÉS

El Suprem eximeix Aragonès de testificar tot i que no està imputat

El tribunal declara que l'exposició raonada elevada contra ell pel Jutjat número 13 de Barcelona li permet no declarar

Afirma que, tot i que el TSJC no l'investigui, es troba en un escenari peculiar que el pot eximir de comparèixer

zentauroepp47860717 pere aragones supremo190423120005

zentauroepp47860717 pere aragones supremo190423120005 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, no va aconseguir eludir la seva cita amb el Tribunal Suprem, però sí que va evitar el tràngol d’haver de testificar, malgrat no haver estat imputat formalment en cap causa judicial, motiu que el podria eximir de declarar com a testimoni, ja que els testimonis estan obligats a dir la veritat.

La Sala va admetre l’al·legació del que era secretari d’Economia durant el procés relativa al peculiar "escenari que se li dibuixa", després que el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, el setembre del 2018, elevés una exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè l’investigués, al ser una persona aforada.

El president del tribunal, Manuel Marchena, va explicar que "després de valorar el seu escrit, la Sala entén" que, malgrat que l’exposició raonada del 13 va ser "rebutjada per insuficient", això "dibuixa un escenari en el qual pot no declarar, si ho manifesta", opció per la qual es va decantar el vicepresident, aquesta vegada, ja verbalment, al mateix Suprem.

El ritme de les declaracions anteriors va fer que li arribés el torn abans de l’hora en què estava citat, cosa que va portar el tribunal a alterar l’ordre de les testificals i a cridar a declarar els mossos que també estaven citats com a testimonis. 

Un "de moment"

El passat 29 de gener, el TSJC va acordar no investigar Aragonès perquè en aquells moments no hi havia prou indicis per fer-ho, tal com va sol·licitar la Fiscalia Superior de Catalunya. La interlocutòria afirmava que en l’exposició raonada del jutge no s’hi detallaven els "actes concrets" que podria haver realitzat o omès l’aleshores secretari d’Economia i subordinat de Jové, per "sostenir" la celebració del referèndum unilateral suspès pel Tribunal Constitucional (TC). Per aquesta raó, incidien els magistrats, s’"impedeix de moment" la seva investigació, sense perjudici del que es pogués decidir en el curs de la instrucció que duu a terme el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona.

A la sortida del Suprem, Aragonès va qualificar de polític el judici al procés, en el qual ha hagut d’acudir citat com a testimoni a petició de Vox, una situació que ha qualificat d’"absurda" i que demostra la "indefensió" a la qual està sotmès. Per al vicepresident català, el fet que el procés independentista s’hagi investigat al Tribunal Suprem i al mateix temps en jutjats de Catalunya és una prova que es tracta d’una causa política.

Posicionament polític

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, el que es jutja és "un posicionament polític: la defensa de la independència de Catalunya com la millor via per defensar i per administrar el nostre país". I, a més, provoca "indefensió" als investigats, que, com en el seu cas, no saben "si seran processats o no". "Aquesta situació fregant l’absurd en què m’he trobat al Tribunal Suprem –va insistir– demostra que aquesta és una causa política" i que "només pot acabar amb a l’absolució de totes les persones encausades".

També ha denunciat l’"anomalia" que suposa que l’"extrema dreta" de Vox sigui l’acusació popular del judici i la que hagi demanat la seva declaració. Segon Aragonès es corria el risc que aquest partit utilitzés les seves declaracions per intentar imputar-lo a través d’un altre procediment.