Puigdemont i Sànchez, junts per videoconferència, vinculen el vot a JxCat a les opcions de sortir de la presó

L'expresident crida a escollir entre l'"esperit del 155" i el de l'1-O

Jordi Sànchez, sobre els fets de Coripe: "Et voldrien desaparegut de la vida política"

abertran47852276 els candidats de jxcat al congr s  jordi s nchez  esquerra  190422130422

abertran47852276 els candidats de jxcat al congr s jordi s nchez esquerra 190422130422 / Bernat Vilaro

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemonti el cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Sànchez, han protagonitzat una compareixença conjunta pervideoconferènciades de Brussel·les i la presó de Soto del Real, respectivament, després del permís concedit per la Junta Electoral Central (JEC) a Sànchez per poder realitzar aquesta intervenció pública des del centre penitenciari on compleix presó preventiva. La conversa, en la qual no han faltat moments d’emoció de Puigdemont i referències personals als fills de tots dos, s’ha basat a reclamar el vot a JxCat per mantenir el que han descrit com l’"esperit" del referèndum de l’1-O i per propiciar, han assegurat, que lasortida de la presói latornada de l’estrangerdels dirigents independentistes sigui una possibilitat més pròxima. Una intervenció en la qual en la recta final de la campanya JxCat centra els missatges a la figura de Puigdemont.

Com va passar durant la campanya del 21-D, tots dos han vinculat el recolzament a JxCat a la tornada de l’estranger. "No hi ha vot que ens pugui ajudar més a sortir de la presó i tornar de l’exili que el vot a nosaltres, de mantenir aquesta il·lusió, la idea de llibertat com a referent", ha afirmat el candidat. En aquest mateix sentit, Puigdemont ha dit que el que traurà de la presó Sànchez i la resta de processats és "l’esperit de l’1-O, de fraternitat, de fer les coses com més oberts millor".

Apel·lacions a Sánchez

Tots dos han llançat dards en especial al PSOE. Sànchez ha afirmat que "quan ahir el senyor Pedro Sánchez deia que els líders independentistes no teníem credibilitat, precisament deia el contrari, que havíem de ser castigats a les urnes perquè havíem mantingut la paraula". Puigdemont ha definit les eleccions del 28-A com "una elecció entre l’esperit del 155 i l’esperit de l’1-O, amb tots els seus accents, d’esperança, de fer les coses conjuntament, de mà estesa".

Els fets de Coripe

En la conversa tots dos han fet referència a lapolèmica festa a Coripe, un petit poble de Sevilla ones va cremar i va disparar un ninot simulant que era Puigdemont. L’expresident ha afirmat que no es tracta d’un atac personal: "No anaven contra una persona, anaven contra el que representem, el llaç groc, la bandera, el desig de llibertat, la idea de república, que els molesta tant, és la base de la mobilització de tantíssima gent a Catalunya que vol viure en un país diferent". Sànchez ha afirmat: “Hem vist imatges que mai podríem imaginar que podrien tenir lloc, la cara de l’odi, de la violència". I ha afegit, més endavant: "Ens voldrien silenciats, apartats, et voldrien desaparegut de la vida política, a tu i a la resta de companys de JxCat perquè diem la veritat, perquè som incòmodes".

Notícies relacionades

Durant la conversa, l’expresident i el cap de llista empresonat i processat, s’han referit a la resta de presos i desplaçats, si bé han obviat a tota hora les referències a la resta de candidatures independentistes i han apel·lat a la "unitat" per defensar el projecte de JxCat. "Ho tornarem a fer i ho farem junts", ha dit Sànchez sobre l’1-O.

"President, em venen a buscar", ha acabat afirmant Sànchez, que disposava de 30 minuts d’intervenció des de la presó. En aquell moment, Puigdemont s’ha mostrat visiblement emocionat. L’expresident ha demanat a Sànchez que pugi a la tribuna del Congrés "amb tota la teva dignitat dirigint-te com a home lliure que ets" i Sànchez ha elogiat el paper de Puigdemont des de Bèlgica i ha remarcat que també és en cert sentit una presó.