"repressió als pobles originaris"

López Obrador insisteix que són necessàries les disculpes d'Espanya

El president mexicà exigeix el perdó pels greuges comesos en l'època de la conquesta

zentauroepp46771301 mexico s president andres manuel lopez obrador  r  welcomes 190130192908

zentauroepp46771301 mexico s president andres manuel lopez obrador r welcomes 190130192908 / RODRIGO ARANGUA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha insistit aquest diumenge que són necessàries les disculpes d’Espanya pels greuges de l’època de la conquesta.

El mandatari mexicà ha difós el nou missatge a través d’un vídeo a les xarxes socials que va gravar des de les altures d’un hotel al moll del port de Veracruz, que aquest dilluns celebra els 500 anys d’història.

"Aquest és el debat, com commemorar la conquesta, la invasió o veure'l com la trobada de dos mons és un assumpte pendent", ha dit López Obrador al document visual.

"En el cas dels habitants de Veracruz ja ho van resoldre, amb música, alegria i cultura, però tots els devem una explicació als pobles originaris perquè hi va haver abusos i a ningú se li nega el perdó", ha afegit.

D’aquesta manera, López Obrador ha prolongat la polèmica que va iniciar l’1 de març quan va enviar una carta al rei Felip VI d’Espanya i al papa Francesc en la qual exigia disculpes pels greuges comesos pels espanyols i l’Església catòlica contra els pobles indígenes.

En aquella ocasió, també mitjançant un vídeo, el polític esquerrà va explicar els motius de la carta, va asseverar que la conquesta "va aconseguir l’espasa i la creu" i va recriminar que hi va haver "matances", "imposicions" i "es van construir esglésies a sobre dels temples" prehispànics.

Notícies relacionades

"És temps ja de dir que ens reconciliarem, però primer demanem perdó", va dir el mandatari mexicà i va apuntar que ell també es disculparà en nom de l’Estat mexicà per "la repressió als pobles originaris" que hi va haver després de la independència del país.

Com a resposta, el Govern espanyol va assegurar que Felip VI no es disculparà i va lamentar que es fes públic el contingut de la carta, el qual les autoritats espanyoles van rebutjar "amb tota fermesa".