AQUEST DILLUNS A LES 22.00

Així serà el debat electoral a quatre de RTVE

L'iniciarà el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, i el tancarà el líder del PSOE, Pedro Sánchez

undefined34274067 madrid  13 06 2016  politica  debate a cuatro en la campa a 190419183431

undefined34274067 madrid 13 06 2016 politica debate a cuatro en la campa a 190419183431 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

El debat electoral, que tindrà lloc dilluns, 22 d’abril, a RTVE l’iniciarà el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, i el tancarà el president del Govern central i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, segons ha informat la televisió pública després d’un sorteig celebrat aquest dissabte en presència dels directors de campanya.

En concret, elminut inicial l’obrirà Rivera i el seguirà el candidat d’Unides Podem,Pablo Iglesias; a continuació, Pedro Sánchez, i finalment, el president del PP,Pablo Casado. L’ordre en el minut finalserà el següent: Casado, Iglesias, Rivera i, finalment, Sánchez.

Els candidats debatrandrets, darrere d’un faristol. L’ordre d’aquests faristols també s’ha sotmès a sorteig, de manera que, d’esquerra a dreta, segons es veurà a la pantalla, se situaran Casado, Sánchez, Rivera i Iglesias.

Quatre blocs

El debat, que començarà a les 22.00 hores i durarà 100 minuts, s’estructurarà en quatre blocs: política econòmica, fiscal i ocupació; política social, Estat del benestar, pensions i igualtat; política territorial i regeneració democràtica, i pactes postelectorals.

Abans de començar els blocs temàtics, cada candidat disposarà d’un minut inicial i, a l’acabar, d’un minut final –que TVE ha anomenat el "minut d’or"– per argumentar per què demana el vot.

L’ordre de les arribades

També s’ha sortejat l’arribada dels candidats als estudis de RTVE a Prado del Rey (Madrid), on se celebrarà el debat. Així, hi arribarà en primer lloc Pablo Casado (a les 20.50 hores), i després, en intervals de deu minuts, Albert Rivera (21.00 hores); Pedro Sánchez (21.10 hores), i en últim lloc, Pablo Iglesias (21.20 hores).

Els partits han sotmès a sorteig qui obre i qui tanca cada un dels blocs temàtics, i n’han negociat els detalls. Segons l’acord, cada bloc durarà 18 minuts, amb quatre minuts i mig per a cada candidat, que s’haurà d’organitzar el seu temps.

Primer, cada un disposarà de fins a un minut i mig per a la intervenció inicial –tots s’han compromès a no interrompre’s en aquest moment– i, després, tindran tres minuts més per debatre i confrontar. Això sí, el candidat que tanqui cada bloc s’ha de reservar temps per a aquesta intervenció final, fins a un màxim d’un minut, o perdrà aquesta oportunitat. De la mateixa manera, el primer minut i mig l’hauran d’utilitzar només per a aquesta intervenció inicial i no el podran acumular alhora.

Els torns dels blocs

Segons s’ha decidit per sorteig, el primer dels blocs, el de política econòmica, l’obrirà Casado i el tancarà Rivera, i el segon, relatiu a la política social, començarà amb una intervenció de Rivera i acabarà amb una d’Iglesias.

El tercer bloc, el de política territorial, l’obrirà Sánchez i l’acabarà Casado, mentre que el relatiu a "regeneració democràtica i pactes postelectorals" l’obrirà Iglesias i el tancarà Sánchez.

Els candidats faran les seves intervencions inicials en funció de la posició al plató: començant en cada cas pel designat per sorteig, d’esquerra a dreta segons la posició del moderador.

SORTEIG AMB ELS DIRECTORS DE CAMPANYA

El sorteig ha tingut lloc aquest dissabte al matí a Torrespaña, en presència de José Luis Ábalos, per part del PSOE; Javier Maroto, pel PP; Pablo Echenique, per Unides Podem, i Fernando de Páramo, per Ciutadans, però no s’ha retransmès per televisió.

Notícies relacionades

El debat el moderarà el periodista Xabier Fortes i serà ofert en directe per La 1, 24h, RNE, RTVE.es, i a més, per TVE Internacional i Ràdio Exterior.

Des de les 20.00 hores hi haurà un programa especial, 'El primer debate. 28A: Tú decides’, presentat pels presentadors dels telenotícies, Carlos Franganillo i Ana Blanco. Després de finalitzar el debat, es mantindrà una programació especial amb l’anàlisi, que tindrà una durada aproximada de 100 minuts, presentada per Íñigo Alfonso (‘Els matins de RNE’') i Pilar García Muñiz (‘'Informe setmanal’').