INFORME DE REPORTERS SENSE FRONTERES

Reporters sense Fronteres comptabilitza 40 atacs a periodistes a Catalunya en els últims 18 mesos

L'organització assenyala que els professionals de la comunicació "s'han convertit en una de les principals víctimes de les hostilitats"

zentauroepp21045994 fotografo190418185816

zentauroepp21045994 fotografo190418185816

2
Es llegeix en minuts
Efe

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha comptabilitzat prop de 40 casos d’atacs a periodistes a Catalunya, que van d’insults a agressions físiques, en els últims 18 mesos. L’organització recull la dada en el seu informe per a la classificació mundial de la llibertat de premsa que cada any analitza la situació a 180 països. En la de l’any passat ja va avisar que l’ambient per als periodistes entorn del’1-O  era "asfixiant".

"L’extrema polarització" de la política catalana, assenyala en l’últim informe, ha acabat per encomanar els mitjans de comunicació i les seves audiències. Afegeix que "els periodistes s’han convertit en una de les principals víctimes de les hostilitats".

Per RSF, Catalunya continua sent un "terreny hostil" per als professionals de la comunicació, tot i que observa una "clara millora de la situació" que, segons la seva opinió, "era molt tensa".

Espanya ocupa el lloc 29è aquest any, de manera que puja dos llocs respecte a la classificació del 2018 i se situa a la zona groga (situació satisfactòria). Però aquest ascens, segons RSF, "no representa una millora absoluta, sinó un deteriorament" relativament inferior que en altres veïns de taula. L’organització manté que, igual que en altres països democràtics occidentals, "l’odi als periodistes s’ha fet present a Espanya".

La reforma de RTVE

A més, l’informe al·ludeix a la reforma de RTVE, aprovada el 2017, per posar fi a "la manipulació" del Govern de llavors de Mariano Rajoy. Aquesta, al seu judici, va ser "una bona notícia" per a la llibertat de premsa a Espanya, però es lamenta que la reforma no s’hagi posat en marxa perquè els partits polítics no han acordat el procés de renovació del president i del consell d’administració del grup audiovisual.

L’organització recorda que l’any passat es van dictar condemnes per delictes com ara apologia al terrorisme, insult a la Corona i ofensa "als sentiments dels membres d’una confessió religiosa", cosa que va crear –indica– un "clima perjudicial" per a la llibertat d’informació.

Notícies relacionades

A la tardor del 2018 RSF va registrar, a més, el que considera un "cas greu d’intent de violació del secret de les fonts d’informació periodístiques". En aquest punt es refereix al jutge que va ordenar requisar a dos periodistes els telèfons mòbils en el marc de la investigació d’una presumpta revelació de secrets en l’anomenat 'cas Cursach'.

Reporters Sense Fronteres lamenta també que no s’hagi reformat la llei de seguretat ciutadana perquè suposa "una forta amenaça per a la llibertat de premsa".