ELS JUDICIS PEL PROCÉS

Una jutge del Vendrell arxiva la causa per l'1-O contra més de 30 mossos

Tant les defenses com la fiscalia ho van demanar, mentre que el jutjat sí que apreciava "indicis de delicte"

Dicta també el sobreseïment de les actuacions contra responsables de centres de salut i escoles

zentauroepp40345172 barcelona 29 09 2017 referendum 1 o   colegio electoral ib m190418195034

zentauroepp40345172 barcelona 29 09 2017 referendum 1 o colegio electoral ib m190418195034 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Jutjat d’Instrucció número 3del Vendrell  (Baix Penedès) ha arxivat la causa contra una trentena d’agents delsMossos d’Esquadra i responsables de centres de salut i escoles que estaven sent investigades pel seu paper enl’1-O. La instructora ha decretat el sobreseïment provisional d’aquestes actuacions, sgons la resolució a què ha tingut accés Efe, perquè així ho havien sol·licitat tante les defenses com la fiscalia, malgrat que el jutjat del Vendrell considera que hi ha "indicis de delicte respecte d’alguns investigats".

Seria "improductiu", assenyala la resolució, no arxivar la causa al "no formular acusació el ministeri fiscal". La fiscalia no aprecia "responsabilitats ni cap delicte", cosa que, segons el sindicat de la policia catalana USPAC, no hauria sigut possible sense els recursos presentats per aquest sindicat. No obstant, la jutge acusa el ministeri públic de contradir-se al sostenir "l’actuació correcta" dels agents dels Mossos que van organitzar el dispositiu de l’1-O i, alhora, considerar-lo "insuficient".

En relació amb els agents investigats, que segons USPAC eren més de 35, en la resolució s’exposen diversos exemples d’"indicis d’una conducta reticent al compliment de l’ordre de tancament dels diferents centres educatius". La jutge qualifica d’"inversemblant que algun dels agents es mantingués com a simple espectador passiu d’un fet declarat il·legal", fet que penalment podria haver derivat en omissió del deure de perseguir delictes o en desobediència.

A més, apunta que "les actes aixecades pels agents que van acudir a primera hora als centres escolars oberts són vagues i especialment escasses en les observacions, ja que pràcticament en totes es diu el mateix, gairebé com si haguessin rebut una consigna del que havien d’expressar".

Centres escolars i sanitaris

Sobre els directors d’escoles, recorda que van ser visitats abans de l’1-O pels Mossos per informar-los que "no podien cedir l’ús dels edificis", però que alguns suposadament van entregar les claus a l’ajuntament i cap va informar de l’ocupació d'aquests centres. "Només [ho va fer] un, que fins i tot va pretendre formular denúncia per aquests fets i a la comissaria dels Mossos d’Esquadra es van negar a recollir-la", manifesta la jutge, informa Europa Press.

La fiscalia, per la seva banda, va demanar l’arxivament perquè les funcions dels directors van partir del 29 de setembre al 2 d’octubre de la llavors consellera d’Educació, Clara Ponsatí.

Notícies relacionades

Quant al CAP del Vendrell, la jutge explica que es desconeix qui va obrir la porta, però assenyala que, quan van arribar els metges, ja hi havia càrrecs de la Xarxa Sanitària. Aquests van aprovar obrir el centre sanitari l’1-O, apunta, malgrat que "feia uns 11 anys que no actuava com a servei d’urgències" i que estava tancat dissabtes, diumenges i dies festius.

El sindicat policial

El sindicat USPAC, que ha exercit la defensa d’agents, ha celebrat a través d’un comunicat l’arxivament provisional del cas. Ha considerat que és un procés que mai s’hauria d’haver iniciat i critica que els agents hagin sigut "utilitzats pels comandaments de la direcció i per tots els governs (d’un costat i de l’altre) per a finalitats partidistes".