Camí de les urnes

El debat embolica la campanya electoral

Casado i Rivera aniran al programa d'Atresmedia i Iglesias demana fer doblet

Sánchez demana als seus adversaris que debatin a TVE o que hi enviïn substituts

fcasals47758903 el l der del psoe  pedro s nchez  a un m ting a les illes ca190414135303

fcasals47758903 el l der del psoe pedro s nchez a un m ting a les illes ca190414135303 / PSOE

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

A cinc dies del debat electoral ningú sap del cert com, ni on, ni amb qui es farà. Si n’hi haurà un o seran dos. La pugna política entre els partits i el xoc entre televisions deixa el cor de la campanya en parada tècnica, posa en evidència una llei electoral rovellada, i obre una fractura especialment dolorosa al si de RTVE. Pedro Sánchez manté el duel amb els seus adversaris i anirà al programa de l’ens públic el dimarts 23. Pablo Casado i Albert Rivera responen que aquella mateixa hora estaran al platód’Atresmedia perquè ja s’hi havien compromès. Pablo Iglesias reclama que es faci doblet. La resposta del candidat socialista és un nou envit. No comparteix la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de vetar Vox, però com que l’acata, acudirà als estudis de TVE per a un debat a quatre. Si els seus contrincants no volen anar-hi, que hi enviïn un substitut

La controvèrsia va pujar de to aquest dijous quan la direcció de RTVE va comunicar que canviava de data: la seva proposta inicial era celebrar el debat el dilluns 22 i el traslladava a dimarts. L’oposició veu en aquest moviment la pressió del Governa la televisió pública, ja que Sánchez havia mostrat la seva preferència per aquesta data. Casado, Rivera i Iglesias van sortir immediatament a acusar el candidat socialista d’instrumentalitzar RTVE.  Els Consells d’Informatius de l’ens públic es van afegir a les crítiques. Rebutgen el canvi i reclamen "imparcialitat". 

Dimarts és el dia en què Atresmedia havia organitzat el seu propi debat, al qual els líders del PP, Cs i Unides Podem s’havien compromès a assistir, després que la Junta Electoral suspengués la proposta inicial d’un format a cinc que incloïaVox. Els líders de l’oposició, molt per darrere del PSOE a les enquestes, van acceptar la nova oferta de la televisió privada de mantenir el dia i fer el programa sense Santiago Abascal. Ara, mantenen el seu compromís i això situa Sánchez sol al plató de TVE.

Amb aquest panorama, el candidat socialista va instar aquest dijous Casado, Rivera i Iglesias a reconsiderar la seva decisió i que dimarts acudeixin al debat a la televisió pública. Si no ho fan, els proposa que hi enviïn un altre representant del seu partit en substitució. "Jo seré a la televisió pública per debatre, perquè en tinc moltíssimes ganes", va explicar en una entrevista a Onda Cero, en què va recordar que el 2015 Mariano Rajoy hi va enviar la llavors vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en el seu nom. També va remarcar que no comparteix la decisió de la Junta Electoral d’excloure Vox, perquè creu que era important confrontar amb la "ultradreta" per desmuntar-la, i va remarcar la necessitat de reformar de la llei electoral en la pròxima legislatura.

Arma llancívola

La direcció de RTVE argumenta en la seva decisió de canviar de data que té la "reponsabilitat social de facilitar les condicions" per al debat, però aquesta modificació ha obert una crisi en la corporació. Els Consells d’Informatius de RNE, TVE i RTVE van emetre un comunicat en què reclamen que imperin criteris periodístics i professionals. Defensen que RTVE ha d'apostar per la "imparcialitat" en lloc d’"ajustar la seva programació a la proposta d’un únic partit polític, sigui el que sigui" i reclamen que s’afavoreixi el debat.

"Noacceptem que cap dels partits pretengui imposar el seu criteri", al·leguen i demanen als candidats que no provin d’utilitzar el mitjà públic "com a arma llancívola".  El presentador del debat, Xabier Fortes, i altres professionals del mitjà van expressar públicament el seu malestar amb la decisió de la direcció.

El PP manté la seva intenció d’assistir dimarts al debat a Atresmedia, com tenia compromès. "TVE ens havia convidat a un debat el 22, al qual tampoc tenim cap problema a assistir tal com vam manifestar després de rebre l’esmentada invitació", van defensar fonts del partit conservador. "Ens sembla inacceptable que la televisió pública, de la qual s’espera que estigui al servei de tots, actuï al dictat del candidat socialista", lamenten.

Notícies relacionades

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, també assistirà al d’Atresmedia i denuncia que Sánchez pressioni RTVE.

Podem no rebutja anar al debat de RTVE i demana que hi hagi dos programes, a la pública i a la privada. Iglesias ha advertit que TVE no pot ser un un arma en mans de Sánchez. "Ens van citar els 4 candidats el 22. 3 acceptem anar-hi aquell dia i ara, després d’una trucada de la Moncloa, RTVE pretén canviar el debat al 23 perquè Sánchez no vol 2 debats. Rosa María Mateos [sic] ha de rectificar", exigeix.