a l'espera que es resolgui una euroordre d'Espanya

Pla, un dels etarres que va anunciar el cessament definitiu d'ETA, surt de presó a França

Va intentar negociar sense èxit amb el Govern de Rajoy a Noruega

David Pla, en una imatge facilitada per la policia el 2010.

David Pla, en una imatge facilitada per la policia el 2010. / AFP

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’excap d’ETA David Pla Martín ha sortit aquest dijous de la presó francesa d’Osny, després de complir la condemna de cinc anys de presó que li va imposar el Tribunal Correccional de París. A l’espera que es resolgui una euroordre del 2011 activada per Espanya, Pla continuarà sota control judicial, segons han informat a Europa Press fonts d’Etxerat. Va ser detingut el 2015 amb la també dirigent d’ETA Iratxe Sorzabal en una casa rural de la localitat bascofrancesa de Baigorri. El Tribunal parisenc va condemnar el 5 de febrer d’aquest any David Pla a cinc anys de presó i Sorzabal a set.

Tots dos formaven part de la delegació de la banda que va intentar negociar sense èxit amb el Govern espanyol després d’oficialitzar l’abandonament de l’activitat terrorista. Van ser identificats com dos dels tres encaputxats que l’octubre del 2011 van anunciar en un vídeo el cessament definitiu de la lluita armada.

Iratxe Sorzabal i David Pla van ser, juntament amb José Antonio Urrutikoetxea, 'Josu Ternera', els tres representants d’ETA que es van desplaçar el 2012 a Noruega a l’espera que el Govern espanyol enviés una delegació per obrir un procés de negociació. El febrer del 2013 van ser expulsats del país nòrdic al negar-se el Govern de Mariano Rajoy a negociar.

Després de la seva detenció el 2015, el mes de febrer passat el Tribunal Correccional de París va considerar Sorzabal i Pla culpables de tots els delictes que se’ls imputaven, dotze per a ella, sis per a ell, entre aquests el de terrorisme, però els va imposar penes més baixes que les que va reclamar la Fiscalia (nou anys per a ella, amb un compliment obligat de dos terços de la seva pena, i sis per a ell, en les mateixes condicions). La Sala va tenir en compte compte la dissolució definitiva d’ETA, oficialitzada el 4 de maig del 2019.

Planter de 'kale borroka'

Notícies relacionades

Nascut a Pamplona el 1975, va ser un destacat dirigent de Jarrai i de KAS als anys 90 i candidat de HB en eleccions locals. Havia sigut detingut el 26 de juliol de l’any 2000 a Saragossa per pertinença d’un 'comando d’alliberats’ d’ETA que recollia informació sobre objectius a la capital aragonesa.

Va abandonar la presó després de complir una condemna de sis anys. Va tornar a ser arrestat el 15 d’abril del 2010 a Hendaia en un operatiu contra advocats d’ETA. El jutge Fernando Grande Marlaska va considerar que David Pla feia tasques de correu de la banda. No obstant, la jutge Laurence Le Vert el va deixar en llibertat després de passar tres dies en comissaria, i va passar a la clandestinitat, per integrar-se en el comitè executiu de l’organització terrorista. 

Temes:

ETA