CITA AMB LES URNES

Crisi a RTVE per la batalla del debat electoral a quatre

El consell d'informatius "no comparteix" el canvi de data i assenyala que l'ens públic no ha "d'ajustar la seva programació a la proposta d'un partit"

Xabier Fortes mostra el seu "absolut desacord" i creu que la decisió posa "en dubte" la "imatge d'independència" de la corporació

zentauroepp46482487 barcelona  9 01 2018 rosa mar a mateo  administradora  nica 190111112902

zentauroepp46482487 barcelona 9 01 2018 rosa mar a mateo administradora nica 190111112902 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els consells d’informatius de TVE, RNE i la pàgina web de RTVE han emès un comunicat conjunt en què afirmen que "no comparteixen" la decisió de la corporació pública de proposar la data del 23 d’abril per al debat electoral a quatre, coincidint amb el previst per Atresmedia. “El Consell d’Informatius creu que RTVE ha d’apostar per la imparcialitat i no ajustar la seva programació a la proposta d’un únic partit polític, sigui el que sigui”, apunten.

Entenen, afirmen, que “en l’esmentada decisió han de prioritzar els criteris periodístics i professionals”. I recorden que ·en el pla de cobertura informativa de les eleccions generals, la data inicial proposada era el 22 d’abril i que s’havien ofert altres possibilitats que permetessin l’assistència dels quatre candidats”.

RTVE ha d’”afavorir”, assenyala la nota, "”que el debat a quatre se celebri a la radiotelevisió pública tal com estava previst”. “I no acceptem que cap dels partits pretengui imposar el seu criteri”, afirma amb contundència. 

“Arma llancívola”

“Exigim que es deixi als professionals de la informació de RTVE que siguin els que organitzin la manera de fer el debat. I demanem, així mateix, a les forces polítiques que no utilitzin RTVE i aquest debat com una arma llancívola en aquesta campanya electoral”, apunta el consell d’informatius, visiblement molest.

El consell d’informatius insisteix, a més, en “la necessitat que l’esmentat debat se celebri a la radiotelevisió pública” com ha demanat els líders polítics, secundat per més de 44.000 firmes. “Com a representants elegits pels treballadors dels serveis informatius de RTVE, ens agradaria que aquesta decisió s’hagués pres tenint en compte els criteris d’aquests òrgans consultius”, remata.

Notícies relacionades

El mateix periodista de TVE Xabier Fortes, presentador de 'Los Desayunos de TVE' i elegit per moderar el debat a quatre -va ser també el moderador del debat a sis de dimarts passat a la nit a la cadena pública-, ha expressat el seu "més absolut desacord" via Twitter pel canvi de data. La decisió, afirma posa “en dubte la imatge d’independència de RTVE”, per la qual tant han “lluitat” els seus professionals, remarca.

També el periodista de la televisió pública Carlos Franganillo s’ha mostrat molt crític i diu que espera que s'estigui "a temps de mantenir la data inicial". "No hi ha d’haver ombra de dubte sobre la independència de RTVE", ha tuitejat.